Parket vraagt verwijzing kasteelmoord naar correctionele rechtbank

In de zaak van de kasteelmoord vraagt het parket van Brugge de verwijzing van vijf verdachten naar de correctionele rechtbank op verdenking van moord op Stijn Saelens. Het dossier komt op vrijdag 7 oktober voor de raadkamer in Brugge.

Stijn Saelens verdween op 31 januari 2012 uit zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht in het vizier van de speurders als mogelijke opdrachtgever voor de moord. De huisdokter uit Ruiselede zou zijn vriend Pierre Serry ingeschakeld hebben als tussenpersoon.

Eind januari 2013 werd een ondertussen overleden Eindhovenaar ontmaskerd als huurmoordenaar. Nog twee jaar later kwam dankzij DNA-onderzoek aan het licht dat Antonius van Bommel op de dag van de moord vergezeld was door zijn neef Franciscus L. De Tilburger beweert dat hij niet wist wat zijn oom van plan was. De Zeeuw Evert d.C. zou uiteindelijk op vraag van Serry de huurmoordenaar geronseld hebben. D.C. ontkent dit echter met klem.

André Gyselbrecht, Pierre Serry, Franciscus L. en Evert d.C. zitten momenteel nog in voorlopige hechtenis. Daarnaast vraagt het parket ook de verwijzing van Peter Gyselbrecht. De schoonbroer van het slachtoffer werd in september 2012 vrijgelaten na ruim een half jaar voorhechtenis.

In totaal zijn ruim 20 mensen ooit in verdenking gesteld in de zaak van de kasteelmoord. Zij worden samen met hun advocaten allemaal opgeroepen voor de zitting van de raadkamer op 7 oktober. Het staat nog niet vast dat de eventuele verwijzing van het dossier op die dag al behandeld wordt. De advocaten van de verdediging en de burgerlijke partijen kunnen immers nog om bijkomend onderzoek vragen.

Door een recente wetswijziging kunnen alle misdaden voortaan ook voor de correctionele rechtbank behandeld worden. Het parket vraagt dus om het dossier van de kasteelmoord te verwijzen naar de correctionele rechtbank, maar de verdediging zal wellicht toch aansturen op een proces voor het hof van assisen. In dat geval moet de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent de knoop doorhakken.

Meest gelezen