Ruim 11.000 euro voor Konijn van Troje van Monty Python

Een miniatuurversie van het Konijn van Troje is geveild voor ruim 11.000 euro. Een zeldzame collectie van originele scripts, foto's en rekwisieten van tijdens de opnames van Monty Python-films heeft in totaal meer dan 34.800 euro opgeleverd.
©PropStore

De collectie was eigendom van Val Charlton uit Boroughbridge, die de modellen maakte voor de eerste langspeelfilm van het humorcollectief, "The holy grail".

Voor haar meesterwerk, het Konijn van Troje, werd 9.600 pond (ruim 11.000 euro) betaald. In de film hadden koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel het plan opgevat om, verborgen in een gigantisch houten konijn, een Frans kasteel in te nemen. In Troje lukte dat trucje nog, Arthur en de zijnen vergaten echter om in het konijn plaats te nemen.

"In de 4 weken waarin we aan deze film, die uiteindelijk een iconische Britse film geworden is, gewerkt hebben, heb ik veel mensen ontmoet die heel mijn leven vrienden gebleven zijn", schrijft Charlton in een boek over de film dat de koper van het Konijn erbij kreeg. "Het was de start van mijn carrière als modellenmaker voor special effects. Ik denk niet dat een van ons toen had durven dromen dat deze film 40 jaar later nog zoveel weerklank zou hebben."

Meest gelezen