Snelwegparking in Drongen voor een maand dicht

Op de E40 in Drongen gaat de snelwegparking voor vrachtwagens in de richting van Oostende vanaf maandag voor een maand dicht. Dat heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, beslist na aanhoudende problemen met vluchtelingen op de parking. Die proberen almaar vaker in Drongen in vrachtwagens te klimmen om mee te rijden naar de haven van Zeebrugge of Calais
Foto Kurt bvba

"De afgelopen maanden werd een toename vastgesteld van transitmigranten die de parking gebruiken om in de vrachtwagens te klimmen en mee te rijden naar Zeebrugge en Calais", zegt gouverneur Briers. "Deze personen houden zich overdag schuil in de omgeving en schuwen hierbij inbraak en aanbrengen van schade aan privé-eigendom niet. Door de parking te sluiten willen de instanties de transitmigranten ontmoedigen om nog gebruik te maken van deze parking en de veiligheid van zowel de transitmigranten als de omwonenden in de buurt verbeteren.

Aantal vluchtelingen blijft stijgen

De beslissing komt er op vraag van de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). Eerder al ondernamen verschillende instanties, zoals de politie, het parket en het Agentschap Wegen en Verkeer samen actie, maar de overlast bleef aanhouden. Zo werd onder meer beplanting weggenomen, om het aantal schuilmogelijkheden te beperken. "Het aantal vluchtelingen blijft stijgen en er zijn veel problemen", zegt burgemeester Termont. "Er is maar een oplossing, en dat is de snelwegparking voor vrachtwagens afsluiten. Dit is een absolute noodzaak".

Volgens burgemeester Termont werden de afgelopen maanden tot zestig vluchtingen per maand opgepakt, maar ligt het aantal dat de parking gebruikt om in vrachtwagens te klimmen nog hoger. "Soms zien we groepen van tientallen vluchtelingen van het station naar die parking stappen", klinkt het.

De beslissing is niet van toepassing op de parking voor wagens. Ook tanken blijft er mogelijk. Tijdens de sluiting zullen de federale wegpolitie en de lokale politie verscherpte controles uitvoeren op de pechstrook, de op- en afrit en de omliggende straten.

Verplaatsing probleem

Intussen neemt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) maatregelen om te voorkomen dat er een cascade van sluitingen van snelwegparkings optreedt. Zo zal op korte termijn de vergoeding die vrachtwagenchauffeurs voor de snelwegparking in Wetteren moeten betalen, verlaagd worden.

Weyts: "De capaciteit in Drongen ligt vast op 30 parkeerplaatsen voor vrachtwagens. In Wetteren zijn er 80 plaatsen en is de bezettingsgraad lager, en die parking vormt zo een volwaardig alternatief tot de parking in Drongen weer opengaat".

Op middellange termijn zal volgens Weyts onderhandeld worden met de concessiehouders om de concessievergoeding voor de snelwegparkings te verlagen in ruil voor een verhoging van de veiligheid van de vrachtwagenparkings.

Meest gelezen