Sociale inspectie houdt flitscontroles in transportsector

Op verschillende plaatsen in ons land voert de sociale inspectie momenteel "flitscontroles" uit in de transportsector. De bedoeling is om na te gaan of transporteurs en koeriers in orde zijn met de sociale regelgeving, want de sector is fraudegevoelig.
BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS
Archieffoto

Een twintigtal mensen van verschillende diensten voeren controles uit op een achttal plaatsen in het land. Ze vallen binnen bij transportbedrijven of houden vrachtwagens tegen langs de weg.

Probleem is dat de transportsector erg fraudegevoelig is. "Er is zwartwerk of schijnzelfstandigheid. En bij onderaanneming of detacheringen van buitenlandse werknemers lopen heel vaak dingen mis en worden regels overtreden", zegt staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD). "Dat veroorzaakt oneerlijke concurrentie tegenover onze bedrijven en met deze acties op het terrein proberen we dat aan te pakken."

De sector is op de hoogte van de flitscontroles. Het is de bedoeling dat mensen gesensibiliseerd worden en dat ze zich in regel stellen met de wetgeving, klinkt het. Wie niet in orde is, riskeert boetes. 

Meest gelezen