Tweede indexsprong kan op weinig begrip rekenen

Binnen de federale regering gaan stemmen op om de indexaanpassing uit te stellen. Dat zou een half miljard opleveren, broodnodig om het gat in de begroting te dichten, maar betekent ook dat een volgende loonsverhoging tot begin 2018 zou uitgesteld worden. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageert afwijzend: "Er is al een eerste indexsprong geweest, waar we een inspanning hebben gevraagd van de mensen. Dat was al moeilijk genoeg."

Vorige week raakte bekend dat het gat in de begroting geen 2,4 miljard euro is, maar wel 4,2 miljard. Zoals dat gaat tijdens begrotingsgesprekken circuleren dan tientallen ideeën om het gat dicht te rijden. Eén daarvan is een nieuwe ingreep in het indexmechanisme. Lees: uitstel van loonsverhoging.

De regering voerde al een indexsprong door, maar door de hoge inflatie is het effect daarvan getemperd. Om nu toch aan extra geld te komen, is er een voorstel om de indexaanpassing - die er normaal in de loop van 2017 ging komen - tot begin 2018 uit te stellen, bijvoorbeeld door aan de indexkorf te sleutelen (zeg maar de producten waarvan de prijs de index sturen). Dat zou om en bij het half miljard opleveren. 

Maar de voorwaardelijke wijs is hier op zijn plaats. Het is nog maar een voorstel, en het ligt in de lijn van de verwachtingen dat CD&V in het verzet gaat. Wat ook gebeurt.

CD&V-vicepremier Kris Peeters: "Een tweede indexsprong is niet verstandig. Er is al een eerste indexsprong geweest, waar we inspanning hebben gevraagd van de mensen, om de loonlasten te verlagen en jobs te creëren. Dat is al een heel moeilijke oefening geweest." Ook een indexsprong alleen voor ambtenaren of uitkeringstrekkers, is voor Peeters niet evident.

In de media circuleren verschillende berichten dat het voorstel voor een tweede indexsprong afkomstig is van N-VA. De partij zelf ontkent dat formeel.

Ook oppositie is geen voorstander

Ook al gaat het nog maar om een voorstel, bij Groen en SP.A is er weinig begrip. "Het lijkt wel een provocatie op de dag dat duizenden mensen op straat komen voor meer rechtvaardigheid", luidt het.

"De gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen hebben de voorbije twee jaar al fors moeten inleveren met een indexsprong en verschillende factuurverhogingen. En we moeten met z'n allen gaan werken tot 67 jaar. Deze regering zou de inspanningen compenseren. Iedereen zou 100 euro krijgen, weet u nog?", sneert SP.A-fractieleidster Meryame Kitir.

Ook Groen komt met een schot voor de boeg van de regering-Michel. Fractieleider Kristof Calvo: "De index is geen luxe, het is een beschermingsmechanisme. Het beschermt mensen tegen de stijgende prijzen. Het garandeert mensen dat hun inkomen ook volgende maand nog voldoende zal zijn om de rekeningen te betalen. En dat is meer dan ooit nodig, met al die extra facturen van de federale en de Vlaamse regering", besluit hij.

Meest gelezen