Wie is nog mee?

Een gewone sterveling zal moeite hebben om de persmededeling van Tommelein en Bourgeois te begrijpen, en gewone journalisten ook. Alles draait om het verschil tussen de begroting en de begrotingsdoelstelling.

Dat laatste is de prognose voor het nieuwe jaar, zoals de Vlaamse regering die net heeft opgemaakt. Daarin gaat de Vlaamse regering uit van een evenwicht, maar is Oosterweel niet opgenomen.

In de begroting - zeg maar: de uiteindelijke rekening aan het einde van het jaar - is Oosterweel dan weer wél opgenomen, dat klopt. Maar dat geld moet in de loop van het jaar natuurlijk wel érgens gevonden worden, meestal via facturatie van beheersmaatschappij BAM aan het departement Openbare Werken.

Kort samengevat is dit het verschil tussen een begrotingsdoelstelling en de begroting: je doet alsof een kost niet bestaat, maar aan het einde van het jaar betaal je ze wel. Wat dan uitmondt in een deficit. En de Vlaamse begroting vertoonde de voorbije jaren ook systematisch een tekort. Of moet schulden maken, dat kan ook.

Björn Rzoska, fractieleider van Groen, noemt dat "boerenbedrog". Nee, zeggen zowel Bourgeois als Tommelein. "Wij hebben een begroting in evenwicht, min Oosterweel. De voorbije jaren was dat ook zo. Dit toont vooral aan dat dit regels van Europa niet kloppen: want je kunt niet zomaar 3,5 miljard - de kost van Oosterweel - in de begroting opnemen."

Meest gelezen