"De tekst sloeg nergens op, maar zo wilden wij het"

Het mocht dan een van de absolute tophits zijn van 1999, het was ook een van de meest besproken, zelfs nog vele jaren later. De tekst van "I want it that way" van Backstreet Boys bleek dan ook kant noch wal te raken. "Uit hetgeen gezongen wordt valt niet af te leiden wat ze nu juist met "that" bedoelen. Het is allemaal onbegrijpelijk”, besloot muziekjournalist Ben Westhoff in 2011 in L.A. Weekly. Een mening -"makes zero sense"- die door meerdere muziekkenners werd bijgetreden.

De enige verklaring die tot hier toe aangenomen werd, namelijk dat de schrijver van het nummer, Max Martin, van Zweedse origine was en nauwelijks fatsoenlijk Engels kon neerschrijven, ging een eigen leven leiden. Pas nu zorgden Backstreet Boys-bandleden Nick Carter, Kevin Richardson en A.J. McLean voor de nodige verduidelijking, en bevestiging van de "legende", tijdens een interview met nieuwswebsite Huffington Post.

"Toen we het lied voor de eerste keer hoorden, vonden we allemaal dat het oké klonk. We wisten dus dat de tekst nergens op sloeg. Maar dan wilde de directeur van onze platenmaatschappij het lied meer inhoud geven. Er werden dan een aantal bekende producers ingehuurd om het nummer te herschrijven. We zongen die bewerkte versie opnieuw in. Maar nadat we er opnieuw naar geluisterd hadden, was ons oordeel: "Nee!" Het klonk niet meer zoals het origineel."

"We waren beroemd genoeg om ook iets in de pap te kunnen brokken. Als groep kozen we resoluut voor de originele versie. De juiste keuze, zo bleek achteraf. Je moet niet blijven en blijven nadenken over iets. Soms moet je gewoon je gevoel volgen. Die nieuwe betekenisvolle versie voelde gewoon niet goed."

"Waar het lied nu juist over gaat? Iedereen mag zijn eigen interpretatie maken en ieder lied zal luisteraars op een andere manier beroeren."

Mocht u in 1999 tussen 10 en 15 jaar jong geweest zijn, dan kunt u dit nummer wellicht perfect meezingen (zonder te weten waarover het gaat):

Meest gelezen