"Een vrouw is toch meer dan haar gewicht, niet?"

Haar naam werd begin deze week meer gegoogeld dan die van Kim Kardashian. Alicia Machado was de afgelopen dagen dan ook niet weg te denken van nieuwsmedia wereldwijd. En dat heeft ze te danken aan presidentskandidate Hillary Clinton, die naar haar verwees tijdens haar debat met Donald Trump. Machado werd in 1996 verkozen tot Miss Universe, dat toen eigendom was van Trump, en werd toen al het slachtoffer van zijn beledigende uitspraken.

Trump noemde Machado destijds sarcastisch "Miss Piggy", "Miss Housekeeping" en "Miss Eating Machine". Machado was enkele kilo's bijgekomen en dat was duidelijk niet naar de zin van Trump. De voormalige schoonheidskoningin is intussen 39 en steunt openlijk de campagne van Hillary Clinton.

Onder meer The Guardian, Fox News, CNN, Today News en Cosmopolitan lieten Machado, geboren in Venezuela maar nu Amerikaanse van nationaliteit, uitgebreid aan het woord. Een selectie van haar opvallendste uitspraken:

"Toen ik hoorde dat Trump zich kandidaat zou stellen, dacht ik dat dat een grap was. "Waarom duikt hij terug in mijn leven op?" Het was een nachtmerrie. Een heel erge nachtmerrie."

"Hij gedroeg zich ruw en bot tegenover mij. Ik wil dat men dat weet. De Latijns-Amerikanen moeten zijn beledigingen niet langer pikken. Vrouwen moeten zijn beledigingen niet langer pikken. Ik zie nog altijd geen verschil tussen de Trump van nu en die van 20 jaar geleden."

"Voor Trump leek het normaal om mij allerlei bijnamen te geven. Maar als je zo jong bent, dan is dat verschrikkelijk om te horen. Het gaf een enorme knauw aan mijn zelfvertrouwen. Het resulteerde uiteindelijk in eetstoornissen, waar ik jaren tegen gevochten heb."

"Ik spreek intussen beter Engels dan Trumps echtgenote, Melania. Ik zie niets in haar wat me aanspreekt. Ze is een pop. Ze is een decorstuk."

"Je bent toch meer dan je gewicht. Je bent toch meer dan die welbepaalde fase in je leven. Je bent toch meer dan klein of groot, dan zwart of blank, dan dik, dun, of wat dan ook. De kwaliteit van je leven vind je toch in hoe je bent en hoe je je voelt binnen de groep van mensen met wie je samenleeft."

"We zijn nu 20 jaar verder en ik noem mezelf gelukkig. Ik heb een gezin, een dochter, een carrière, mijn eigen dromen en mijn eigen ideeën. En mensen geloven wat ik zeg. Men kijkt naar me op. Want ik ben nu een sterke vrouw."

"Ik laat mijn stem horen, omdat ik Trump ken en weet dat hij geen goed persoon is. Daar draait het om. Hij moet ons niet langer misbruiken. Meisjes moeten niet langer het voorwerp van misbruik zijn. Ook al word je dikker, ook al zie je er niet uit als het mooiste meisje van de wereld, dat betekent nog niet dat je geen hart hebt, dat je niet intelligent bent, dat je geen sterke persoonlijkheid hebt. Maar besef dat vrouwen ook president kunnen worden!"

Meest gelezen