"Vrachtwagen Nice niet gestopt door politie, maar door technisch defect"

Niet de politie, maar een technisch defect zou de vrachtwagen hebben doen stoppen die op 14 juli op een mensenmassa inreed in Nice. Dat moet blijken uit een rapport van de gerechtelijke politie dat het Franse nieuwsprogramma "Quotidien" kon inkijken. Het rapport zou ook op andere vlakken eerdere verklaringen van politici over de aanslag in Nice tegenspreken.

Na de aanslag werd in de media vrij snel geconcludeerd dat de vrachtwagen door de ordediensten was tegengehouden. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve deed een mededeling in die zin. "Door de veiligheidsmaatregelen kon de nationale politie de vrachtwagen onderscheppen en zo een einde te maken aan de moordende rit."

Maar in het rapport van de dienst antiterrorisme bij de gerechtelijke politie staat te lezen: "Om 22 uur 35 minuten en 46 seconden stellen we vast dat de vrachtwagen van de terrorist vastloopt", meldt het Franse nieuwsmagazine. De vrachtwagen zou dus tot stilstand gekomen zijn door een technisch defect.

Voor alle duidelijkheid: de agenten hebben wél de terrorist geneutraliseerd. Goed een minuut nadat de vrachtwagen tot stilstand was gekomen, werd de terrorist doodgeschoten. 

Het rapport lijkt ook te bevestigen dat er veel minder politiewagens op de promenade aanwezig waren dan de Franse regering liet uitschijnen. Minister Cazeneuve had het twee dagen na de aanslagen over "meerdere wagens". Het rapport spreekt daarentegen over "één wagen van de police nationale die achter de vrachtwagen aan ging. Maar het politievoertuig raakte geblokkeerd door de mensen die wegvluchtten", steeds volgens de journalist van "Quotidien" die het pv van het onderzoek kon inkijken.

Intussen eisen de nabestaanden van de slachtoffers dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar de aanwezigheid van de politiediensten op de avond van de aanslag. Dat meldt de krant Le Parisien. Momenteel loopt al een politioneel onderzoek omdat meerdere familieleden klacht hadden ingediend wegens het "in gevaar brengen van het leven van derden". Maar nu willen de nabestaanden een versnelling hoger schakelen en een onderzoeksrechter aangesteld zien, om eventueel de Franse overheden verantwoordelijk te stellen.

Minstens tot 14 juli geen evenementen op Promenade des Anglais

Intussen meldt de stad Nice dat er al zeker tot 14 juli 2017 geen enkel groot evenement zal georganiseerd worden op de Promenade des Anglais.

Verschillende evenementen zullen door de beslissing elders moeten plaatsvinden. Het gaat onder meer om het beroemde Carnaval, dat in februari plaatsvindt, en de 75e editie van de wielerwedstrijd Parijs-Nice. "Niets wordt geannuleerd. We zullen andere plaatsen voorstellen", aldus de burgemeester

Meest gelezen