Belgen slikken steeds meer antidepressiva

Het aantal Belgen dat antidepressiva neemt, blijft voor het eerst in jaren constant, maar wie de medicatie neemt, doet dat wel vaker. Die dubbele tendens blijkt uit nieuwe cijfers van het Riziv, waarover De Tijd bericht.
Alice S. / BSIP
Archieffoto

Ongeveer één op de tien Belgen neemt momenteel antidepressiva. In absolute cijfers: in 2015 ging het om 1,2 miljoen mensen die minstens één keer soortgelijke medicatie kregen voorgeschreven. Nauwelijks meer dan in 2014, maar op 10 jaar tijd is het aantal gebruikers van antidepressiva wel met 16,5 procent gestegen.

Volgens het Riziv is deze stagnatie te danken aan bewustwordingscampagnes. Bovendien wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) meer inzetten op de terugbetaling van alternatieve therapieën.

Momenteel wordt psychotherapie niet terugbetaald door de ziekenfondsen, en het gebruik van antidepressiva wel. De eerste stappen naar de terugbetaling van therapie zijn intussen gezet, al moet daarvoor wel nog het nodige budget gevonden worden.

Dosissen

Niet het aantal gebruikers van antidepressiva neemt dus toe, maar wel het aantal dosissen. In 2015 werden ruim 320 miljoen dosissen ingenomen, maar liefst de helft meer dan 10 jaar geleden. In vergelijking met andere Europese landen nemen Belgen aanzienlijk meer pillen, waaronder dus ook heel wat antidepressiva.

Antipsychotica

Uit de cijfers van het Riziv blijkt ook nog dat het aantal gebruikers van antipsychotica, dat zijn geneesmiddelen tegen aandoeningen als schizofrenie, wel is gestegen met 0,2 procent. Over de laatste 10 jaar gaat het om een stijging met 5 procent tot 370.000 gebruikers.

Wat betreft het aantal dosissen is de tendens exact dezelfde als voor de antidepressiva. In 2006 werden 34 miljoen dosissen genomen, tegenover 51 miljoen in 2015: een stijging met bijna 51 procent.

Meest gelezen