Bezorgdheid over Deutsche Bank duwt Europese beurzen diep in het rood

De Europese beurzen maken zich opnieuw zorgen over Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland. De meeste beurzen gaan zo'n 1,5 procent in het rood. Het aandeel van Deutsche Bank zelf is vanochtend diep in het rood gedoken. Met een daling van 8 procent ging het aandeel voor het eerst even onder de kaap van 10 euro. Een jaar geleden piekte het aandeel nog rond de 30 euro, maar de afgelopen maanden ging het snel bergaf.

Het is al langer onrustig rond de grootste bank van Duitsland. Er wordt gevreesd dat Deutsche Bank niet genoeg geld in kas heeft om een aantal problemen het hoofd te bieden. Zo hangt de bank in de VS onder meer een boete van 5,4 miljard dollar boven het hoofd wegens wantoestanden bij de verkoop van hypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Nu komt daar nog bij dat verschillende hefboomfondsen beslist hebben om hun geld bij de grootste bank van Duitsland weg te halen.

"Er is geen reden voor speculatie", benadrukt John Cryan, de topman van Deutsche Bank, vandaag in een brief aan het personeel van de bank. Volgens hem was de balans de voorbije twintig jaar nooit veiliger. Nog volgens Cryan zijn er krachten in de markt die het vertrouwen in Deutsche Bank willen ondermijnen.

Eerst was er sprake van dat de bank een boete van 14 miljard dollar moest betalen in de VS. Toen bekend raakte dat de boete minder dan de helft van dat bedrag uitvalt, herstelde het aandeel van de bank op de beurs met ruim 7 procent. Een boete van 5,4 miljard dollar zou in lijn liggen met de 5,5 miljard dollar die Deutsche Bank opzij heeft gezet om lopende geschillen af te handelen.

Belgische banken

In Brussel zorgden de schokgolven aanvankelijk ook voor stevige verliezen bij de lokale financiële waarden, maar ook zij kropen recht. ING, dat maandag een grootschalige reorganisatie bekendmaakt, verdapperde uiteindelijk 1,24 procent tot 10,99 euro. KBC volgde met een winst van 1,23 procent bij een slotkoers van 51,82 euro. En Ageas dikte 0,32 procent aan tot 32,47 euro.

Dankzij een eindsprintje kan de Brusselse beurs uiteindelijk nog net de rode cijfers vermijden. De Bel20-index steeg 0,18 procent. Bij het luiden van de slotbel stonden nog negen van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening van de index in het rood.

 

Meest gelezen