BNP Paribas Fortis gaat kantorennetwerk ingrijpend reorganiseren

De bank BNP Paribas Fortis wil tientallen kantoren schrappen en wil zijn klanten mogelijk hogere tarieven aanrekenen. De ongeveer 14.000 personeelsleden krijgen wel een werkzekerheidsgarantie tot 2018. Dat is gezegd in een gesprek tussen directie en vakbonden.
AP2009

Het nieuws is aangekondigd aan de vakbonden, tijdens een tweedaags seminarie over de toekomst dat vandaag in de loop van de namiddag is afgelopen. Oscar Van Steenbrugge, hoofdafgevaardigde van de liberale vakbond ACLVB: "Zo'n 30 tot 40 van de 550 kantoren moeten verzelfstandigen. Eenzelfde aantal kantoren moet volgend jaar definitief dicht."

Voor het personeel verandert er niets, zegt Van Steenbrugge: "De directie had in december 2015 gezegd dat er 2.400 plaatsen verdwijnen. Er zouden nu geen gedwongen ontslagen bijkomen." BNP Paribas Fortis wil wel het aantal nieuwe aanwervingen halveren, van jaarlijks 600 naar ongeveer 300 nieuwe personeelsleden. De directie vindt ook dat een aantal oudere werknemers een te hoog loon ontvangt.

Gevolgen voor de klanten

Klanten van de bank zullen de reorganisatie van BNP Paribas Fortis wel voelen. "De CEO heeft gezegd dat tariefverhogingen overwogen worden maar is niet in detail gegaan." De directie zou ook in beperkte mate willen sleutelen aan de openingsuren.

De reden voor de reorganisatie is gekend en is typerend voor hele banksector: de rentes zijn laag, de inkomsten verminderen en de kosten stijgen. Om die reden slankt ook ING België af. Volgens de vakbonden zullen de onderhandelingen bij BNP Paribas Fortis wellicht een paar weken of maanden duren. Op 17 oktober zitten ze opnieuw samen met de directie.

Meest gelezen