Daisy Van Cauwenbergh en echtgenoot vervolgd voor fiscale fraude en mensenhandel

Ex-Miss België en ex-VTM-omroepster Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot Johannes "Huub" Fijen worden de komende weken tweemaal verwacht op de Brusselse correctionele rechtbank. Dat heeft persagentschap Belga vernomen bij verschillende gerechtelijke bronnen. In het ene dossier staan ze terecht voor fiscale fraude, in het andere voor mensenhandel en illegale tewerkstelling.
BELGA/DESPLENTER

Het eerste dossier is het resultaat van een klacht die de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) in december 2007 neerlegde bij het Brusselse parket, nadat de BBI getipt was door enkele ex-werknemers van de vennootschappen van het koppel. Het echtpaar Fijen-Van Cauwenbergh had in Zaventem immers vier IT-bedrijfjes: Computer Services Solutions (CSS), Telco Consultants, Utchi Consults en System Integration. Enkel CSS en Telco hadden personeel in dienst, respectievelijk 60 en 36 mensen. De klacht van de BBI maakte melding van allerlei voordelen die door de vennootschappen aan het echtpaar werden toegekend, waarbij niet alleen de verschuldigde belasting werd ontdoken, maar waarbij eveneens de schuldeisers werden benadeeld.

Schijnzelfstandigen

Een van die schuldeisers was de RSZ. Die zou tussen 2004 en 2008 alleen al naar het bedrijf CSS zes dagvaardingen gestuurd hebben omdat de achterstallige sociale bijdragen maar bleven oplopen. Bij een controle in januari 2008 zou de sociale inspectie ook hebben ontdekt dat de verschillende firma's met schijnzelfstandigen werkten en zich bezondigden aan zwartwerk.

Eind juni 2008 gingen Computer Services Solutions (CSS), Telco Consultants, Utchi Consults en System Integration failliet, maar Fijen zou toen geprobeerd hebben activa en personeel over te zetten naar een nieuwe vennootschap van het paar, om zo de openstaande RSZ-schulden en de ontdoken bedrijfsvoorheffing te ontwijken. De curatoren blokten die doorstartoperatie echter af.

Nacht in cel

Intussen had het Brusselse parket een onderzoeksrechter op het dossier gezet en die liet in augustus 2008 huiszoekingen uitvoeren bij de vier bedrijfjes en bij het koppel thuis. Diezelfde dag werd door de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) ook een witwasmelding gedaan tegenover het koppel. Daisy Van Cauwenbergh en Johannes Fijen mochten een nacht in de cel doorbrengen en werden de dag nadien voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die liet hen vrij maar stelde het koppel wel in verdenking en blokkeerde hun rekeningen.

Sindsdien bleef het stil rond het dossier, maar Belga vernam bij het Brusselse parket dat de zaak op 4 november wordt ingeleid voor de 52e kamer van de Brusselse correctionele rechtbank.

Mensenhandel

Voor diezelfde kamer is afgelopen woensdag al het tweede proces tegen het koppel ingeleid. Daarin vervolgt het arbeidsauditoraat Halle-Vilvoorde hen voor mensenhandel en illegale tewerkstelling.

Onderzoek bracht immers aan het licht dat het koppel in hun villa in Wemmel mensen in het zwart zou hebben tewerk gesteld. Het gaat om Filippijnen die illegaal in België verbleven en die moesten letten op de kinderen of de tuin verzorgen. Zij zouden enkel kost en inwoon hebben gekregen. 

De maximumstraf voor mensenhandel is 15 jaar cel, die voor illegale tewerkstelling 3 jaar. Aangezien de feiten tien jaar geleden plaatsvonden, is de kans dat Daisy Van Cauwenbergh en Johannes Fijen dergelijke straffen opgelegd krijgen klein. De pleidooien in dit dossier vinden eind januari plaats.

Uit schijnwerpers

Het koppel zelf is al enige tijd uit de schijnwerpers verdwenen en zou in de Verenigde Staten wonen. Hun advocaat wou geen enkele commentaar kwijt.

Meest gelezen