Dit jaar al 27 repatriëringsvluchten met mensen zonder papieren en criminelen

Dit jaar werden al 27 repatriëringsvluchten uitgevoerd, met criminelen, hardnekkige weigeraars en mensen zonder papieren. Dat zijn er gemiddeld drie per maand, ruim dubbel zo veel als in 2010, zo blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), waarover Het Laatste Nieuws bericht. Het aantal uitgewezen mensen bleef echter stabiel.
Archieffoto

De speciale terugkeervluchten worden ingelegd indien een "gewone" lijnvlucht geen optie is. Het gaat dan bijvoorbeeld om passagiers die zich verzetten tegen hun uitwijzing, of die criminele feiten op hun kerfstok hebben. Of bijvoorbeeld mensen zonder papieren die veroordeeld zijn voor bepaalde misdrijven. "Zware jongens die weigeren om te vertrekken", aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)  in "De ochtend".

Meer vluchten, even veel mensen

Dit jaar werden al 27 dergelijke vluchten uitgevoerd, of gemiddeld drie per maand. Daarbij werden in totaal 144 mensen België uitgezet. Vorig jaar klokte Francken af op 25 vluchten, met 164 uitwijzingen, aldus Het Laatste Nieuws. In 2014 werden 9 vluchten uitgevoerd, waarvan 4 na de aanstelling van Francken in oktober.

Ondanks de toename van het aantal vluchten, blijft het aantal uitwijzingen min of meer stabiel. "Je mag niet vergeten dat we ons met die vluchten richten op een kleine, specifieke groep. Op de special flights zetten we bewust kleine groepjes, om de doorstroming vanuit opvangcentra te optimaliseren. Maar we doen veel meer dan dat. Vorig jaar hebben we via verschillende wegen 1.400 criminelen uitgewezen. Momenteel staat de teller op 1.300, dus voor 2016 klokken we mogelijk af rond 1.600."

Diplomatiek én financieel voordeel

De special flights zijn een van zijn topprioriteiten en stokpaardjes van Francken, die er meer en meer voor kiest om vluchten te delen met onze buurlanden. "We vliegen vooral naar Balkanlanden en Afrika. We merken dat sommige buurlanden betere diplomatieke banden hebben met landen waarmee het in ons geval stroef loopt. Wij hebben dan weer een goede relatie met pakweg Congo. Door goed samen te werken, versterken we elkaar", klinkt het.

Ook financieel zijn internationaal georganiseerde vluchten interessant. "Het Europese grensbewakingsagenschap Frontex komt dan voor 80 tot 100% tussenbeide in de kosten."

Meest gelezen