Droogte brengt aardappeloogst in gevaar

Door de droge nazomer dreigt de aardappeloogst in ons land te mislukken. Het Algemeen Boerensyndicaat trekt aan de alarmbel.

Het is nu al zes weken te droog voor de boeren. Daardoor is de groei van de aardappelen en ook andere gewassen stilgevallen. Boeren kunnen amper rooien, terwijl ze nu al volop aardappelen aan het oogsten zouden moeten zijn.

Zodra er genoeg regen valt, kunnen de aardappelen wel nog groeien en gerooid worden, maar dan is het niet zeker dat ze nog kunnen geoogst worden voor het begint te vriezen. En aardappelen zijn gevoelig voor vorst, waardoor de oogst dus dreigt te mislukken.

"Gans de sector kijkt angstvallig toe", klinkt het bij het Boerensyndicaat. "En men voorspelt nog steeds geen regen van betekenis." Bij schaarste zal de consument een stuk meer betalen voor zijn aardappelen.

Ook de groei van maïs, suikerbieten, knolselder en andere groenten is stilgevallen. In het voorjaar hadden de groentetelers ook al zware problemen omdat het toen weken aan een stuk regende.

Meest gelezen