Eandis beraadt zich over toekomst na Antwerps njet

De top van distributienetbeheerder Eandis beraadt zich over de toekomst van het bedrijf nu de instap van het Chinese State Grid wellicht onmogelijk wordt. Dat is het gevolg van de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om niet in de fusie van de zeven netwerkbeheerders van Eandis te stappen.

De fusie van de zeven netwerkbeheerders is een noodzakelijke voorwaarde om met het Chinese staatsbedrijf een deal te kunnen sluiten, maar Antwerpen is afgeknapt op een verhoging van de elektriciteitsprijs die daarvan het gevolg zou zijn.

Meteen komt de hele deal met State Grid nu op de helling te staan. Tegenover die deal is vooral deze week heel wat argwaan gerezen, waardoor het enthousiasme van een aantal gemeenten/aandeelhouders van Eandis danig is getemperd. Eandis laat nu weten dat de geplande aandeelhoudersvergadering van volgende maandagavond tot nader order gewoon zal plaatsvinden.

Vanmiddag bekijkt Eandis met juristen wat de mogelijke gevolgen van het Antwerpse njet zijn, maandagmiddag zal de raad van bestuur knopen doorhakken. In afwachting daarvan is er radiostilte.

Eandis-topman Piet Buysse geeft toe dat er intussen contact met de Chinezen is geweest, maar meer informatie daarover wil hij voorlopig niet los. "Laat mij toe om dat voor te behouden voor de raden van bestuur die samenkomen op maandag", zegt hij tegen Het Journaal.

Buysse verbaast zich erover dat politici zoals Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten nu al met allerlei alternatieve scenario's komen aandraven. Een van de mogelijke scenario's is een beursgang, maar dat is volgens Buysse momenteel niet mogelijk. "Het is aan de decreetgevers om nieuwe zaken mogelijk te maken, maar wij zullen moeten zien of dit bedrijf het ook kán", aldus de Eandis-topman.

Meest gelezen