En nu deze? 10 beroemde maar nog steeds vermiste schilderijen

De twee teruggevonden schilderijen van Vincent van Gogh kunnen worden geschrapt uit de lijst van beroemde gestolen kunstwerken. Maar naar welke schilderijen wordt nog steeds gezocht? Wij pikten er 10 van de bekendste uit.

1. "De rechtvaardige rechters" van de gebroeders Van Eyck

Waar kunnen we anders beginnen dan bij "De rechtvaardige rechters", het verdwenen paneel van het altaarstuk "Het lam gods" van de gebroeders Van Eyck uit 1432 (het paneel linksonder op de foto). In 1934 werd het gestolen. De vermoedelijke dader van de bekendste kunstroof uit onze geschiedenis is Arsène Goedertier, een wisselagent uit Wetteren. Hij verklaarde op zijn sterfbed dat hij de enige was die wist waar het paneel zich bevond. Af en toe duiken nieuwe sporen op in de zaak, maar vooralsnog blijven "De rechtvaardige rechters" spoorloos.

2. "Portret van een jonge man" van Rafaël

"Portret van een jonge man" van Rafaël is een van de meesterwerken uit de Italiaanse renaissance. Wellicht gaat het om een zelfportret van de kunstenaar. Het kunstwerk bevond zich voor de Tweede Wereldoorlog in een museum in Polen en werd gestolen door de nazi's toen die het land binnenvielen. Op het einde van de oorlog verdween het werk spoorloos. Het schilderij heeft een geschatte waarde van meer dan 100 miljoen euro.

3. "Het concert" van Johannes Vermeer

Nog zo'n schilderij dat meer dan 100 miljoen euro waard zou zijn, is "Het concert" van Johannes vermeer. De Nederlander schilderde het omstreeks 1660. Het werk werd in 1990 gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Tijdens die roof, een van de grootste uit de geschiedenis, werden 13 topstukken gestolen met een gezamenlijke waarde van ruim 450 miljoen euro. Meer dan 25 jaar later heeft het onderzoek nog steeds geen resultaat opgeleverd.

De dieven raakten het museum binnen door zich voor te doen als politieagenten. Vervolgens overmeesterden ze de bewakers. Er is een beloning van 5 miljoen dollar voor tips die naar de schilderijen leiden. Men vermoedt dat de plaatselijke maffia achter de roof zou zitten.

4. "Christus in de storm op het meer van Galilea" van Rembrandt

Opnieuw een topstuk van een Nederlandse meester. "De storm op het meer van Galilea" van Rembrandt dateert uit 1633 en is eveneens een van de kunstwerken die in 1990 gestolen werden uit het museum in Boston, naast nog twee andere werken van Rembrandt.

5. "Duif met erwtjes" van Pablo Picasso

In mei 2010 werden 5 meesterwerken ontvreemd uit het Museum voor Moderne Kunst in Parijs. Naast schilderijen van onder meer Modigliani en Matisse werd ook "Le pigeon aux petit pois" ("Duif met erwtjes") van Picasso gestolen. De dief werd een jaar later opgepakt. Hij beweert dat hij de kunstwerken in paniek in een vuilniscontainer heeft gegooid, wat zou betekenen dat ze vernietigd zijn. De vraag is natuurlijk of die uitleg klopt.

6. "Portret van Francis Bacon" van Lucian Freud

"Portret van Francis Bacon" van de Britse kunstenaar Lucian Freud (1922-2011), een werk niet veel groter dan een postkaart, verdween in 1988 uit een museum in Berlijn. Van de dief werd geen enkel spoor gevonden. In 2001 ontwierp Freud zelf een wanted-poster om zijn schilderij terug te vinden. Er werd ook een beloning van 100.000 pond uitgereikt, maar zonder resultaat. Bacon en Freud waren collega-kunstenaars. Hun werken zijn erg populair op veilingen en behoren tot de duurste ter wereld.

7. "Geboorte van Christus met de heiligen Laurentius en Franciscus" van Caravaggio

Dit werk werd begin 17e eeuw geschilderd door de Italiaanse meester Caravaggio. Twee dieven roofden het in oktober 1969 uit een kerk in Palermo (Sicilië), waar het omvangrijke werk (6 vierkante meter) boven het altaar hing. De verdenking viel al snel op de maffia, maar verdachten werden niet gevonden. In 2009 vertelde een maffia-informant dat het werk gestolen was voor een verzamelaar maar tijdelijk verborgen werd op een boerderij, waar varkens en ratten het onherstelbaar beschadigden. De resten zouden verbrand zijn.

8. "Zicht op Auvers-sur-Oise" van Paul Cézanne

"Zicht op Auvers-sur-Oise" is een vroeg werk van de Franse impressionist Paul Cézanne. De diefstal is op zijn minst bijzonder te noemen. De dief maakte namelijk gebruik van de afleiding door het vuurwerk op 31 december 1999, de overgang naar het nieuwe millennium, om in te breken in het Ashmolean Museum in Oxford, in Engeland. Het schilderij is zo'n 5 miljoen euro waard.

9. "Tête d'Arlequin" van Pablo Picasso

"Tête d'Arlequin", een werk van Picasso uit 1971, werd in 2012 gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, samen met nog zes andere werken van grote kunstenaars als Monet, Matisse, Gauguin en Freud. Het onderzoek leidde naar Roemenië, waar zes verdachten opgepakt en berecht werden. De schilderijen zijn wellicht verbrand door de moeder van de hoofdverdachte, om sporen uit te wissen.

10. "Klaprozen" van Vincent van Gogh

Van Gogh is al lang populair bij kunstdieven. Het schilderij "Klaprozen" dat hij maakte in 1887, drie jaar voor zijn tragische zelfmoord, werd zelfs twee keer gestolen uit hetzelfde museum. Dan hebben we het over het Mahmoud Khalil Museum in Caïro, in Egypte. De eerste diefstal vond plaats in 1978, twee jaar later dook het op in Koeweit. In 2010 werd het opnieuw gestolen. Dieven sneden het bij klaarlichte dag uit het kader. Sindsdien is het schilderij spoorloos.

Meest gelezen