Expert aangeduid voor vergoeding Tihange 1

De partijen van de Conventie Tihange 1 hebben het kantoor Roland Berger aangeduid als expert die moet beslissen over het te betalen saldo door de mede-eigenaars (Engie en EDF) met betrekking tot de vergoeding van het vierde semester 2015. Dat heeft federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) aangekondigd. De opdracht loopt tot 17 oktober.

De minister en de eigenaars van Tihange 1 raakten het niet eens over de vergoeding die moet betaald worden voor het langer openhouden van Tihange 1. Op basis van een rapport van de energiewaakhond CREG had Marghem een vergoeding van 10., miljoen euro gevraagd, maar Engie en EDF willen maar 7,2 miljoen betalen.

Volgens de bepalingen van de overeenkomst tussen beide partijen moet er daarom een expert worden aangesteld om de knoop door te hakken.

De DG Concurrentie van de Europese Commissie heeft intussen vragen bij de overeenkomsten met Engie en EDF over het verlengen van de levensduur van Tihange 1 en Doel 1 en 2. Bepaalde elementen daarvan zouden als staatssteun opgevat kunnen worden en dat kan niet volgens de Europese regels. Marghem is het daar niet mee eens.

"Gênant voor Marghem"

Dat de Europese instanties vinden dat het vergoedingsstelsel in de overeenkomsten Tihange 1 en Doel 1 & 2 bepaalde elementen van steun zouden kunnen zijn is volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo behoorlijk gênant voor minister Marghem. "Wij hebben daarvoor gewaarschuwd en de Raad van State ook", aldus Calvo. Hij spreekt een nieuw staaltje van onbehoorlijk bestuur.

Doordat het DG Concurrentie van de Europese Commissie stelt dat er elementen zijn die als staatssteun kunnen worden beschouwd - en dus verboden zijn - en minister Marghem gewoon doorgaat en bij haar standpunt blijft dat er geen staatssteun is, zorgt er volgens het Groen-Kamerlid voor dat het dossier baadt in een waas van onzekerheid. "Wat gaat er nu gebeuren met Doel 1 en 2? en met Tihange 2?", vraagt Calvo zich af. Voor hem verdient een gevoelig dossier zoals het nucleaire meer sérieux.

Meest gelezen