Geïdentificeerde WOI-soldaat Andrew Gale krijgt nieuwe grafsteen

Compagnie Sergeant-majoor Andrew Gale is niet langer alleen "Known unto God". De Britse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog werd recent geïdentificeerd en heeft vandaag een nieuwe grafsteen gekregen op de begraafplaats "Belgian Battery Corner Cemetery" bij Ieper. Zijn achterkleinzoon woonde de "rededication ceremony" bij.

De identificatie van Andrew Gale gebeurde eerder toevallig door Christine Connerty van de Commonwealth War Graves Commission. "Ik kom in mijn vrije tijd ook wel eens op een van onze begraafplaatsen. Op deze begraafplaats stootte ik plots op een steen met enorm veel gegevens op. De sterfdatum was gekend, zijn rang, zijn regiment,... Eigenlijk alles behalve zijn naam", aldus Connerty. Ze ging meteen op zoek in de database en stootte op Andrew Gale die op 41-jarige leeftijd sneuvelde, op 27 september 1918, dus kort voor het einde van de Eerste Wereldoorlog.

In samenwerking met het "Joint Casualty and Compassionate Centre (JCCC)" van het Britse ministerie van Defensie kon Andrew Gale van The Queen's Regiment definitief geïdentificeerd worden. "Het is best mogelijk dat, mochten alle zerken eens van naderbij bekeken worden, we nog heel wat soldaten kunnen identificeren. In het geval van Andrew Gale ging dat vrij vlot door zijn hoge rang, maar het is pas de eerste keer in mijn 37-jarige carrière dat ik dit persoonlijk meemaak", aldus Connerty.

Zijn oude grafsteen werd weggehaald. In de plaats kwam een nieuwe zerk met zijn naam op. Die werd vrijdag ingewijd tijdens een plechtigheid in intieme kring.

Meest gelezen