Grijnzende Hitler op Berlijns gebouw doet omwonenden schrikken

Vanaf vanavond wordt in Berlijn het hoofd van Adolf Hitler geprojecteerd op een gebouw als deel van een lichtfestival. Bij de politie liepen enkele ongeruste telefoontjes binnen tijdens de repetities.
AFP or licensors

Vanavond start "Berlin Leuchtet" (Berlijn licht op), een lichtfestival waarbij na zonsondergang een 70-tal gebouwen in de stad artistiek verlicht worden. Het evenement heeft de voorbije dagen wat commotie veroorzaakt, omdat in een van de projecties Hitler een rol speelt.

De afbeelding van Hitler maakt deel uit van een installatie waarbij beroemde personen getoond worden die een belangrijke rol gespeeld hebben in de recente geschiedenis van Berlijn, zoals bijvoorbeeld ook John F. Kennedy en Michail Gorbatsjov. Terwijl Hitler maniakaal lacht en met zijn ogen rolt, is "Wollt ihr den totalen Krieg?" te horen, de bekende quote van propagandaminister Goebbels uit 1943, na de nederlaag in Stalingrad.

Niet strafbaar

Naast de Führer worden vlaggen geprojecteerd die lijken op de nazivlag maar waarbij de swastika is vervangen door een zwart vlak. De locatie is enkele honderden meters verwijderd van de bunker waar Hitler zelfmoord pleegde.

De voorbije dagen was Hitler al te zien tijdens repetities voor het festival. Dat leidde tot enkele ongeruste telefoontjes naar de politie. Die laat weten dat er niets strafbaars gebeurt. Het tonen van nazipropaganda is verboden in Duitsland, maar er geldt een uitzondering voor kunstprojecten als het lichtfestival, zo luidt het.

Volgens de organisatie gaat het ook zeker niet om propaganda, integendeel. "Je moet de installatie als een geheel bekijken. We laten niets weg. Het is een duidelijke waarschuwing aan iedereen: dit mag nooit meer gebeuren. We willen mensen inspireren om na te denken over de geschiedenis."

"Berlin Leuchtet" loopt tot 16 oktober.

Meest gelezen