Reclameverbod voor alcohol in sportclubs moet misbruik voorkomen

Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugproblemen (VAD) pleit voor een verbod op reclame voor alcohol in sportclubs. Het VAD heeft daarvoor een dossier ingediend bij de Europese Commissie. Dat bericht Het Belang van Limburg. Het voorstel is ook openomen in het nationale alcoholplan. Op 24 oktober wordt het besproken door de federale regering.
vide

“Een dagschotel alstublieft”, televisiereeks F.C. De Kampioenen, neemt de clichés van lokale sportclubs op de korrel. Maar achter sommige van die clichés steekt een trieste waarheid: alcoholmisbruik. Nochtans is de link tussen alcohol en sport nooit veraf. Een mooi voorbeeld daarvan is de naam van onze nationale voetbalcompetitie, de Jupiler Pro League.

Alcohol en sport leveren dan wel interessante combinaties op als het gaat om sponsoring, voor de gezondheid is het veel minder evident. Daarom is volgens het VAD een verbod op reclame voor alcohol in sportclubs absoluut nodig. VAD-woordvoerster Marijs Geirnaert: “In Frankrijk is er de wet-Evin, die de reclame voor alcohol aan strenge regels onderwerpt. Reclame op T-shirts en op de borden rond het veld is er verboden. Dat heeft een enorme impact op het alcoholgebruik.”

Consumptie verplicht

De vraag is hoe realistisch zo’n alcoholverbod is. “De voetbalclub is een gezellige plaats, waar ook gedronken en gebabbeld wordt. Dat is een traditie”, zegt sportjournalist Tom Boudeweel. Als bestuurslid van een voetbalploeg in Kalken wijst hij nog op het economische belang van de kantine. “Voor veel clubs is dat de belangrijkste bron van inkomsten.”

Een reclameverbod voor alcohol in sportclubs lijkt op regelneverij. Maar in veel lokale clubs worden de spelers sociaal en soms zelfs contractueel verplicht om na de wedstrijd nog wat te drinken. In de praktijk is dat vaak een pint. Een bak bier om overwinning te vieren, is nochtans niet altijd onschuldig. Dat ondervonden ze bij Kwik Eine. Spelers van die club uit tweede provinciale mochten dit jaar al twee keer uitleggen aan de politierechter hoe het kwam dat ze dronken achter het stuur zaten.

Meest gelezen