Republikeinen keren na amper een dag al hun kar over "9/11-wet"

Leiders van de Republikeinse Partij in de VS zeggen dat er toch nog eens goed moet worden nagedacht over de "9/11-wet". Opvallend, want nog geen dag geleden heeft de Senaat in Washington - beheerst door een Republikeinse meerderheid - een veto weggestemd van president Obama die de wet wou tegenhouden. De wet maakt het mogelijk om Saudi-Arabië te vervolgen voor de vermeende rol van het land in de aanslagenreeks.
Mitch McConnell, meerderheidsleider in de Amerikaanse Senaat.

Barack Obama vindt de wet geen goed idee, omdat hij vreest dat de deur wordt open gezet voor rechtszaken tegen de Verenigde Staten zelf. "Het is een gevaarlijk precedent. De VS wordt blootgesteld aan aansprakelijkheden voor ons werk in de rest van de wereld", luidt de redenering van de Democratische president.

Maar Obama zag woensdag zijn veto tegen de wet weggestemd worden in de Senaat. Het was de eerste keer dat zijn veto ongedaan werd gemaakt. Al maakt de Republikeinse top nog geen 24 uur later een bocht. "We moeten de wet herzien. De parlementsleden hebben de mogelijke consequenties ervan niet ingezien", laat meerderheidsleider in de Senaat Mitch McConnell verstaan. "Iedereen was zich bewust van de positieve kanten, maar niemand had zich gefocust op de gevolgen voor onze internationale relaties."

Volgens de Amerikaanse president was de stemming tegen zijn veto vooral door electorale overwegingen beïnvloed. "Net voor een verkiezing stemmen tegen de rechten van nabestaanden van 9/11-slachtoffers, ligt bijzonder moeilijk voor een politicus. Maar het zou wel juist geweest zijn om het te doen", aldus Obama op CNN.

Saudi-Arabië: "Negatieve impact op alle naties"

Saudi-Arabië reageert bezorgd over de 9/11-wet. "De erosie van de soevereine immuniteit zal een negatieve impact hebben op alle landen, inclusief de Verenigde Staten van Amerika", klinkt het vanuit Ryad. 

Vijftien van de negentien kapers van de aanslagen waren Saudi's, maar het Saudische koninkrijk heeft altijd ontkend dat het enige rol heeft gespeeld in de aanslagenreeks.

Meest gelezen