Ruim de helft van de Belgen eet te veel vet

Ruim 56 procent van de Belgen consumeert te veel vetten. Dat blijkt uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De consumptie van vetten is sinds 2004 dan wel licht gedaald, toch krijgen nagenoeg alle Belgen te veel verzadigde vetzuren binnen. We eten dan weer te weinig "goede" (trage) suikers.
MANCEAU Serge/SUNSET

Het goede nieuws: preventiecampagnes over gezonde voeding werpen deels hun vruchten af. Tegenover de vorige Nationale Voedselconsumptiepeiling in 2004 eten we met zijn allen iets minder vet. Toch wordt de actieve voedingsdriehoek in het algemeen nog steeds te weinig gerespecteerd.

Goede en slechte vetten

Wat opvalt in onze vetconsumptie is dat we met zijn allen aanzienlijk minder voedingscholesterol en transvetzuren consumeren. Die laatsten zitten onder meer in industriële voeding, zoals koekjes en kant-en-klaarpizza's. De Belg gebruikt ook aanzienlijk minder "zichtbare vetten". Dat zijn de bereidingsvetten die in de keuken worden gebruikt. Ook positief: we consumeren meer poly-onverzadigde vetzuren, de zogenoemde "goede" vetten die van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld vis- of zonnebloemolie.

Tot zover het goede nieuws: verhoudingsgewijs mag maximaal 35 procent van de calorieën die je dagelijks binnen krijgt uit vetten bestaan. 56 procent van de bevolking volgt de aanbevelingen over de dagelijkse vetconsumptie niet op, maar eet meer vet. Maar liefst 90 procent van de Belgen eet te veel verzadigde "slechte" vetten, uit bijvoorbeeld koffiekoeken, vlees of sauzen.

Te weinig suiker

De gemiddelde Belg eet 230 gram suikers of koolhydraten per dag. Dat is 44 procent minder dan de aanbevolen 50 tot 55 procent. Ruim 80 procent van de Belgen eet dus te weinig suiker.

Maar, een belangrijke kanttekening: net als bij de vetten zijn er suikers ("snelle") en suikers ("trage). We consumeren te veel snelle suikers, de soort die niet van nature aanwezig is in onze voeding maar daaraan wordt toegevoegd. Via frisdrank en andere gesuikerde dranken krijgen we maar liefst 30 procent van onze dagelijkse hoeveelheid koolhydraten binnen. Omgekeerd consumeert 80 procent van de Belgen dus onvoldoende "trage" suikers, die bijvoorbeeld in rijst, brood en pasta zitten.

© Zoonar/takepicsforfu - www.belgaimage.be

Vezels en eiwitten

Wat de consumptie van vezels betreft, geldt hetzelfde: de Belg eet er te weinig van. Slechts 16 procent van de bevolking haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 25 gram per dag. Nochtans spelen die vezels een belangrijke rol voor onze darmfunctie, bloedsuikerspiegel en de cholesterolgehalte.

Met onze consumptie van eiwitten zit het wel goed, alleen halen we die te vaak uit vlees en nog te weinig uit vis en peulvruchten.

Conclusie: op bepaalde vlakken doen de Belgen het zeker niet slecht, maar er is nog werk aan de winkel. "Zowel consumenten als de voedingsindustrie moeten inspanningen blijven leveren om tot een evenwichtige en kwalitatief hoogstaande voeding te komen", zo staat in het rapport.

Opvallende bevindingen

  • Amper 27 procent van de Belgen drinkt dagelijks voldoende (1,5 liter) water en ongesuikerde dranken.
  • Ruim 90 procent van de 6- tot 17-jarigen drinkt onvoldoende water.
  • Slechts 5 procent van de Belgen eet voldoende groenten (145 gram per dag). Dat cijfer is in vergelijking met 2004 onveranderd gebleven.
  • Voor fruit doen we iets beter: 9 procent van de Belgen eet dagelijks 1 stuk fruit. Ook dat cijfer is tegenover 2004 niet veranderd.
  • 2 procent van de Belgen eet voldoende melk- en calciumverrijkte sojaproducten.
  • We eten gemiddeld te veel vlees en te weinig vis en alternatieven.

Meest gelezen