USA TODAY brengt voor het eerst een stemadvies uit

De populaire, maar gezaghebbende Amerikaans krant USA TODAY heeft met een traditie gebroken door in de race naar het Witte Huis haar lezers op te roepen "de sirenenzang van een gevaarlijke demagoog te weerstaan" en de kandidatuur van de Republikein Donald Trump af te schieten.

In zijn 34-jarig bestaan heeft het dagblad, één van de meest gelezen kranten in de VS, zich bij een presidentsverkiezing nooit voor een kandidaat uitgesproken. Het schreef in een editoriaal nooit een reden te hebben gezien om van die lijn af te wijken, tot nu.

USA TODAY riep op te gaan stemmen, maar gewoon niet voor Donald Trump. "Het maakt niet veel uit wat u doet, maar weersta in ieder geval de sirenenzang van een gevaarlijke demagoog", luidt het in het editoriaal.

Die waren het er naar eigen zeggen over eens dat de Republikein ongeschikt is voor het hoogste ambt. "Sinds hij een vijftiental maanden geleden zijn kandidatuur stelde tot bij het eerste presidentieel debat deze week, heeft Trump herhaaldelijk blijk gegeven van zijn gebrek aan temperament, kennis, vasthoudendheid en eerlijkheid, net die zaken die de Amerikanen van hun president nodig hebben".

"Door onwetendheid of onverschilligheid heeft Trump fundamentele engagementen verraden die door alle presidenten sinds de Tweede Wereldoorlog aangegaan zijn. Deze engagementen omvatten onwrikbare steun aan de NAVO-bondgenoten, standvastig verzet tegen de Russische agressie en de absolute zekerheid dat de VS zijn schulden zal betalen", klinkt het. "Trump heeft verontrustende steun uitgesproken voor autoritaire leiders en brengt erg weinig ontzag op voor de grondwettelijke bescherming."

De commentatoren van US TODAY bereikten geen consensus over de Democratische kandidate Hillary Clinton, zodat de krant enkel maar een negatief stemadvies gaf.

Meest gelezen