VS trekt familie van diplomaten weg uit Congo

De Verenigde Staten hebben de families van het Amerikaanse diplomatieke personeel bevolen om Congo te verlaten omdat het geweld er toeneemt. "Het risico op onrust is verhoogd in Kinshasa en andere grote steden", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Door de verslechterende veiligheidssituatie hebben de familieleden van het Amerikaanse regeringspersoneel het bevel gekregen om het land vanaf 29 september te verlaten", laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken weten.

In Kinshasa brak op 19 september geweld uit, waarbij volgens het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN een vijftigtal mensen omkwamen. Volgens de oppositie vielen er een honderdtal doden.

Kinshasa heeft Washington ervan beschuldigd "chaos" in Congo te willen creëren, na de Amerikaanse financiële sancties tegen twee hooggeplaatste Congolese militaire functionarissen.

Het geweld en het dreigende uitstel van de presidentsverkiezingen maakt nog meer landen ongerust. De Franse minister van buitenlandse zaken Ayrault zegt dat Congo op de rand van een burgeroorlog staat.

 

Meest gelezen