Wereldleiders nemen afscheid van Shimon Peres in Jeruzalem

In Jeruzalem is oud-president Shimon Peres begraven. Tientallen wereldleiders waren aanwezig op de afscheidsplechtigheid, onder wie ook premier Charles Michel. Voor de plechtigheid waren ongeziene veiligheidsmaatregelen getroffen. In toespraken is hulde gebracht aan de overledene.

Vanmorgen was de kist met het stoffelijk overschot van Shimon Peres overgebracht van de Knesset - het Israëlische parlement - naar de nationale begraafplaats op de Herzlberg, genoemd naar Theodor Herzl, de grondlegger van het politieke zionisme. Om veiligheidsreden was langs het parcours van de rouwstoet niemand toegelaten om de kist te groeten.

De begrafenisplechtigheid, die zo'n twee uur heeft geduurd, werd bijgewoond door zo'n 3.000 mensen, onder wie ook tientallen wereldleiders zoals de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, de Franse president François Hollande, de Canadese premier Justin Trudeau, de Britse kroonprins Charles en Duitse president Joachim Gauck. Voor ons land was premier Charles Michel aanwezig.

Een opgemerkte gast was de Palestijnse premier Mahmoud Abbas, die toestemming had gekregen van de Israëlische autoriteiten om vanuit Ramallah naar Jeruzalem te komen. Hij werd opvallend warm begroet door de Amerikaanse president Barack Obama. De begroeting tussen Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was beleefd, maar allerminst hartelijk.

(lees verder onder de video)

"Groot man voor Israël en de wereld"

In zijn toespraak prees premier Netanyahu Shimon Peres. "Hij was een groot man voor Israël, hij was een groot man voor de wereld. Israël is in rouw, de wereld is in rouw", zei Netanyahu. "Maar wij, én de wereld, willen in zijn nagedachtenis redenen tot hoop vinden."

De Israëlische president Reuven Rivlin noemde zijn voorganger "een man van daden" en iemand die de gave had te bereiken wat onbereikbaar lijkt.

Voor de Amerikaanse oud-president Bill Clinton was Shimon Peres "de grootste dromer van Israël". Peres wordt beschouwd als de architect van de Oslo-vredesakkoorden, die gesloten zijn tijdens het presidentschap van Clinton.

Vandaag blijken die Oslo-akkoorden geen echt succes. De huidige Amerikaanse president Barack Obama verwoordde die frustratie door de aanwezigheid van de Palestijnse president Abbas te bestempelen als teken dat vrede nodig is. "Ondanks de terreuraanslagen, ondanks de verschillende ontgoochelingen aan de onderhandelingstafel bleef Shimon Peres erop hameren dat Palestijnen als gelijkwaardig moeten worden beschouwd, en dat ze dus recht hebben op zelfbestuur", aldus Obama.

Meest gelezen