Westerse sancties veroorzaken mee humanitaire ramp in Syrië

De schrijnende humanitaire toestand in en de massale vluchtelingenstroom uit Syrië zijn niet enkel het gevolg van de bombardementen en het geweld. In een intern VN-rapport dat door de Britse nieuwssite The Intercept kon ingekeken worden, wordt gewezen op de nefaste gevolgen van de Amerikaanse en Europese sancties tegen Syrië, die vooral de gewone Syriër treffen en een grote rem vormen voor het leveren van humanitaire hulp.

Het 40 bladzijden tellende rapport analyseert de humanitaire impact van de sancties. Die behoren tot "de meest gecompliceerde en verreikende maatregelen ooit", vergelijkbaar met de wurggreep op de Iraakse economie na de eerste Golfoorlog, klinkt het.

De sancties maken geldtransfers haast onmogelijk, verhinderen de import van basisbenodigdheden en leiden tot zowel een gebrek aan voedsel als een drastische daling van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

In 1979 waren al eens sancties uitgevaardigd tegen Syrië. In 2011 volgden nieuwe maatregelen, die in 2013 werden verlicht, maar dan enkel in gebieden die in handen waren van "de oppositie".

Rond die tijd begon de CIA met het leveren van wapens aan de zogenaamde gematigden onder die oppositie. Kostprijs: ongeveer één miljard dollar per jaar. Door de nauwe banden tussen gematigden en niet-gematigden kwam dat wapentuig vaker dan niet in handen van IS en/of al-Nosra.

Het rapport stelt voorts vast dat de Verenigde Staten praktijken en tactieken veroordelen die ze zelf gebruiken. Zo is het beleg van Oost-Aleppo identiek aan de manier waarop door IS gecontroleerde steden als Manbij en Kobane werden belegerd. In buurland Irak werd dezelfde tactiek aangewend in, onder andere, Ramadi en Falujah.

"Sancties hebben niet het gewenste doel"

Niet alleen treffen de sancties de bevolking, ze bereiken ook het gewenste doel niet, stelt het rapport. Na vijf jaar is vier vijfde van de Syrische bevolking in de armoede terechtgekomen, maar de verhoopte "regimewissel" is nog steeds geen feit.

Door The Intercept naar een reactie gevraagd, ontkende het State Department dat de sancties de bevolking treffen. In Irak veroorzaakten die sancties in de jaren 90 zowat 500.000 kinderdoden, becijferde Unicef destijds. Om Irak massavernietigingswapens-vrij te maken, was dat een terechte prijs, argumenteerde toenmalig Buitenlandminister Madeleine Albright toen.

AZG: "Oost-Aleppi is zone des doods"

Intussen roept de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen de Syrische regering en haar bondgenoten op om onmiddellijk op te houden met de bombardementen op de Syrische stad Aleppo. Het regent er bommen en "heel Oost-Aleppo is een zone des doods geworden", stelt de hulporganisatie in een persbericht.

Op 28 september verwoestten bombardementen nog twee door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in het oosten van de stad, stelt de organisatie. "Dat gebeurde een paar uur voordat de Veiligheidsraad de uitvoering van resolutie 2286 over de bescherming van medische faciliteiten zou bespreken."

"De Syrische regering moet de willekeurige bombardementen stoppen. Rusland, als onmisbare politieke en militaire bondgenoot van Syrië, moet zijn verantwoordelijkheid nemen om voldoende druk uit te oefenen om dit te stoppen", zegt operationeel directeur van Artsen Zonder Grenzen Xisco Villalonga.

Volgens de medische autoriteiten in het oosten van Aleppo hebben de ziekenhuizen die nog functioneren in Aleppo meer dan 822 gewonden opgenomen, onder wie zeker 221 kinderen. De ziekenhuizen kregen ook 278 lijken binnen, waarvan 96 van kinderen.

Artsen Zonder Grenzen roept op om maandag om 17 uur te komen naar het Heilig-Kruisplein in Brussel, vlakbij Flagey, om te eisen dat het bombarderen van ziekenhuizen, medische personeel en patiënten stopt.

Moskou: "VS beschermt Syrische terreurgroep"

Op het politieke strijdtoneel blijven de VS en Rusland elkaar ondertussen beschuldigen van misstappen in Syrië. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov houden de Verenigde Staten de Syrische terreurgroep Jabhat Fateh al-Sham een hand boven het hoofd om via die groep hun ultieme doel in Syrië, het afzetten van president Bashar al-Assad, te verwezenlijken. Dat zei Lavrov vanmiddag aan de Britse omroep BBC.

Jabhat Fateh al-Sham is de nieuwe naam van Jabhat al-Nusra, die moet verdoezelen dat de beweging het Al Qaeda-filiaal in Syrië is. Met de naamswijziging staat de groep plots ook niet meer op de terreurlijst van de VS.

Lavrov pareert kritiek

Lavrov blijft herhalen dat het niet verlengen van de door Washington en Moskou bereikte, korte wapenstilstand de schuld is van de Amerikanen. Zij hebben zich volgens hem niet aan hun belofte gehouden om de terroristen en extremisten te scheiden van de zogenaamde "gematigden".

Over IS waren beide het landen het eens, maar, zei Lavrov, de VS "hebben niet een keer al-Nusra geviseerd" in Syrië.

Over de kwestie Oost-Aleppo, het door rebellen en/of terroristen beheerste stadsdeel, pareerde Lavrov de Westerse kritiek op de huidige Russisch-Syrische bombardementen. Toen (de hele stad) Aleppo in handen van de rebellen dreigde te vallen, werd in het Westen met geen woord gerept over het precaire lot van de burgers, stelde hij.

Meest gelezen