"Denigrerend hoe Chinezen in Eandisdossier zijn afgeschilderd"

Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is niet te spreken over de manier waarop het Eandisdossier is aangepakt. "Denigrerend hoe de Chinezen zijn afgeschilderd, ik voelde zelfs xenofobie." Hij gaat dan ook zijn excuses aanbieden aan de Chinese ambassadeur.

De manier waarop het Eandisdossier is afgehandeld, zit de havenschepen duidelijk hoog. "Ik maak me vooral zorgen over hoe in heel debat de Chinezen zijn afgeschilderd", zegt hij aan VRT Nieuws. "Ik voelde hier en daar een xenofobe toets, zelfs allusies naar het 'gele gevaar', al is dat woord niet letterlijk gevallen."

Volgens Van Peel is het fout om te vertrekken vanuit het idee dat de Chinezen een bedreiging vormen. "Ze investeren hier ontzettend veel, maar toch is er in dit dossier erg denigrerend over hen gesproken. Sommige opiniemakers hebben rücksichtslos ingespeeld op een irrationele angst voor de Chinezen en hebben xenofobe gevoelens geëxploiteerd", klinkt het scherp. "Toen we onze energiesector hebben uitverkocht aan de Fransen, klonk er veel minder protest, terwijl er minstens evenveel reden was om ongerust te zijn."

Van Peel is dan ook van plan om zijn excuses aan te bieden aan de Chinese ambassadeur, om hem duidelijk te maken dat Antwerpen niet wegens China niet in de deal is gestapt, maar wel door de discussie over de lage energietarieven. 

"Ik verwacht geen draconische tegenmaatregelen"

Maakt Van Peel zich zorgen dat de Eandis-saga zal wegen op Chinese investeringen in de haven? "China is verstandig en geïnformeerd genog om te weten dat in dit land soms op een klungelachtige manier aan besluitvorming wordt gedaan en hoe het eerste beste mediawindje mensen totaal van gedacht kan doen veranderen", klinkt het wat smalend.

"Ik betwijfel dat hun respect voor ons zal groeien, maar ik denk niet dat ze zullen overgaan tot draconische tegenmaatregelen."

Meest gelezen