"Welcome to Earth!" Of is het "Earf"?

Als iemand zich niet uit zijn lood laat slaan, dan is het acteur Will Smith wel in "Independence day", de bioscoopfilm uit 1996 over de aanval van boosaardige aliens op de aarde. Na een episch gevecht in de lucht verwelkomt Smith, die de rol speelt van kapitein Steven Hiller, een gecrashte alien op een eigenzinnige en kordate manier, inclusief een doelgerichte klap op het hoofd. "Welcome to Earth" -of is het "Earf"?- werd alzo een van de meest herkenbare oneliners uit de recente filmgeschiedenis.

"Independence day" ging exact 20 jaar geleden in première in de Belgische bioscopen en ook het publiek hier liet zich in groten getale overrompelen door Smiths onemanshow. Met als absoluut hoogtepunt de helse achtervolging van een ruimtetuig met een alien erin. Hiller slaagt erin het tuig neer te halen. Wanneer het ruimtetuig zich opent, slaat Hiller de alien als een onversaagde held in het gezicht, gevolgd door de heroïsche woorden: “Welkom op de aarde!”.

De scène deed op sociale media alvast de gemoederen hoog oplopen. Want, hoe kon een alien nu een crash overleven, maar ten onder gaan aan een rake klap van een aardbewoner? Met soms erg serieus bedoelde antwoorden, zoals: "De zichtbare vormgeving van de alien mag dan wel ongedeerd lijken, zijn binnenste weefsel is het daarom niet. Dat is bijgevolg nog kwetsbaarder voor een nieuwe klap. Een klap die doelgericht is, vooral omdat er zoveel woede van Hiller mee gemoeid is."

Of, "Waarom zouden de lichamen van de aliens harder zijn dan de onze? Nee, ze zijn even kwetsbaar. Hun lichamelijke verpakking is immers geen pantser. Vergelijk het bovendien met een auto-ongeval. Wie zijn gordel draagt, kan daaruit ook ongeschonden komen. Maar als je dan een mep in je gezicht krijgt?"

Anderen gaven dan weer een eerder grappige uitleg. zoals "Misschien dat Hiller de incarnatie van Muhammad Ali is en dan weet je wat je te wachten staat." Of, "USA boven alles. Die energie moest duidelijk gemaakt worden." Of, "Het is maar film, jongens!"

De oneliner "Welcome to earth" werd al snel verbasterd tot "Welcome to earf", inclusief grappige bewerkingen. Die hilariteit werd niet door iedereen gedeeld en sommigen spraken van een ronduit racistische benadering van het hoofdpersonage ("Will Smith is zwart, dus moet hij wel dom zijn").

Toch raakte "Welcome to Earf" zo ingekapseld in de Amerikaanse cultuur dat de oneliner een plaatsje kreeg in "The urban dictionary", met als omschrijving dat deze zin "de juiste manier is om aliens op aarde te verwelkomen, meestal begeleid door een mep".

Meest gelezen