Boekenbus vertrekt vanuit Oostende naar Griekse vluchtelingenkampen

In Griekenland zitten nog altijd tienduizenden mensen vast in verschillende vluchtelingenkampen. Zij hebben niet alleen behoefte aan kleren, eten en drinken, maar kunnen ook wel wat "intellectueel voedsel" gebruiken. Om die nood te lenigen, vertrekken enkele vrijwilligers vanavond vanuit Oostende met een boekenbus naar de Griekse kampen.

Oostendenaar Keoma Zec, een fotograaf die deels in ons land, deels in Londen verblijft, is een van de initiatiefnemers van het project. Eerder dit jaar trok hij naar de vluchtelingenkampen in Griekenland. Daar wachten sommige mensen al een half jaar om te mogen doorreizen naar een ander Europees land.

Dat wachten zonder vooruitzicht is moordend, vindt Keoma Zec. Zeker voor jonge mensen, vaak studenten wier leven ineens "on hold" is gezet, is het leven in een kamp een hel.

"Veel initiatieven richten zich op kinderen. Er zijn teams van clowns die langs de verschillende vluchtelingenkampen rijden om van een traan een lach te maken", zegt Zec in "Bonus" op Radio 1. "Maar voor de volwassenen is er eigenlijk niets. Daarom willen we bijvoorbeeld ook studenten die hun opleiding hebben moeten afbreken, iets te doen geven. Een boek lezen of een internetcursus volgen."

Mobiele bibliotheek en studieruimte

Echo Refugee Library werd opgericht in het vluchtelingenkamp van Vasilika in het noorden van Griekenland, maar is nu uitgebreid met een mobiele bibliotheek die langs alle kampen zal rijden.

Via crowdfunding werd de bus aangekocht die zal dienen als mobiele studieruimte en bibliotheek. Vluchtelingen kunnen er boeken uitlenen en toegang krijgen tot computers met internet en online cursussen.

Vanavond vertrekt de boekenbus vanuit Oostende, gevuld met 2.500 boeken, vooral in het Engels. "Het zijn voornamelijk donaties van scholen, maar we hebben ook een 500-tal boeken in het Arabisch."

Meest gelezen