Bourgeois: "Nadenken over extra regels voor buitenlandse investeringen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (NV-A) vindt dat we moeten denken over extra regels voor buitenlandse investeringen in strategische sectoren zoals energie en telecommunicatie. Dat zegt hij in de krant De Tijd naar aanleiding van de heisa rond de investering van het Chinese staatsbedrijf State Grid in energiedistributeur Eandis.

"We moeten nadenken over de vraag of er strategische sectoren zijn waarbij extra regels gelden voor buitenlandse investeringen", zegt Bourgeois. Hij maakt de vergelijking met Frankrijk. "Daar moet de minister van Economie buitenlandse investeringen in water, gezondheid, energie, transport en telecommunicatie goedkeuren. Misschien moeten we ook maar zo'n regeling invoeren, zonder in protectionisme te vervallen."

De soap over het al dan niet toelaten van Chinese investeringen in Eandis, mag zich van de minister-president niet meer herhalen. Hij verwijst naar koning Filip en binnenkort ook premier Michel, die naar China reizen met de bedoeling de Chinezen aan te moedigen om in ons land te investeren. "Daarna investeren ze en plots zeggen we dat ze niet meer mogen? Zulke beslissingen komen nogal willekeurig over."

Meest gelezen