Burgemeesters krijgen vaker te maken met fysiek en verbaal geweld

De Vlaamse burgemeesters krijgen almaar vaker te maken met fysiek en verbaal geweld. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten overweegt een vertrouwenspersoon aan te stellen.

Burgemeesters krijgen vaak misnoegde burgers over de vloer, die bijvoorbeeld ontevreden zijn over hoe hun dossier wordt behandeld. Van de meer dan honderd burgemees­ters die reageerden op de vraag of ze ooit geconfronteerd zijn met verbaal en/of fy­siek geweld, antwoordde 48 procent beves­tigend.

Bij een op de zes bleef het niet bij woorden, maar vielen er klappen. Een aantal burgemeesters heeft al politiebescherming aangevraagd, of heeft agenten in burger geposteerd tijdens een gemeente­raad of het zituur, omdat er in de gemeente mensen zijn die hen bedreigen.

"Steen door mijn raam vind ik te ver gaan"

Bij Nadia Sminate (N-VA), de burgemeester van Londerzeel, werd vorige week een steen door een raam gegooid. "Vorige week nog is mijn woning beschadigd", zegt Sminate. "Iemand heeft een steen door mijn raam gegooid. De politie heeft een buurtonderzoek gedaan, maar de dader is tot nu helaas niet gevonden. Ik sta open voor alle soorten debatten, verbaal heb ik er geen enkel probleem mee, maar dit vind ik te ver gaan."

Nicolas Maeterlinck

De VVSG overweegt om een vertrouwensper­soon aan te stellen en een lotgenotengroep op te richten. "Een plek waar men ervaringen kan uitwisselen, zodat men wat beter voorbereid is op toekomstige situaties", zegt VVSG-voorzitter Mark Suykens. "We kunnen ook een op­leiding aan de burgemeesters aanbieden over hoe ze kunnen omgaan met lastige in­woners die de grenzen van de welvoeglijkheid overschrijden. Er moet iets gebeuren, dat is zonneklaar."

"Advies over wat gepast is en wat niet, kan nuttig zijn"

Raf Terwingen (CD&V, burgemeester van Maasmechelen) werd vorige week verbaal bedreigd door een inwoner. "Ik denk niet dat wij gepamperd moeten worden als burgemeester, wij kunnen wel degelijk ons mannetje staan. Maar ik denk dat het wel goed is dat iedere burgemeester zich kan melden bij een platform - wanneer zoiets zich voordoet- om te kijken wat de gebruikelijke standaarden zijn. Je weet nooit hoe ver je het moet laten komen of niet. Ik denk dat advies, over wat is gepast en wat niet, wel nuttig kan zijn."

Duitse burgemeester neergeknuppeld

In Duitsland is donderdagavond Joachim Kebschull, de burgemeester van het dorpje Oesdorf, knock-out geslagen met een knuppel of met een houten staaf. Alles wijst erop dat de aanval te maken heeft met de vluchtelingencrisis. Kebschull was net onderweg naar een vergadering waar zijn plannen om asielzoekers onderdak te bieden in het dorp besproken zouden worden.

Meest gelezen