Francken: "Buitenzetten Dedecker smerigste streek ooit van N-VA"

Jean-Marie Dedecker uit de N-VA gooien was "de smerigste streek die mijn partij ooit heeft uitgehaald". Dat zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in een dubbelinterview met de LDD-voorzitter in De Morgen.
archieffoto: Dedecker en Francken in 2011.

Francken en Dedecker zijn spitsbroers uit de Kamer en ex-partijgenoten. Dedecker werd in 2006 lid van de N-VA, maar door zijn komst wilde CD&V, die zich niet kon verzoenen met zijn stijl, niet langer in kartel naar de verkiezingen. Voorzitter Bart De Wever moest toen kiezen tussen Dedecker en het kartel en koos voor het laatste. Dedecker verliet de partij en richtte begin 2007 zijn eigen partij Lijst Dedecker (LDD) op.

"Dat was de smerigste streek die mijn partij ooit heeft uitgehaald", zegt Francken daar vandaag over in een dubbelinterview met Dedecker in De Morgen. "Eerst hadden wij hem uitgenodigd, daarna hebben we een mes in zijn rug geplant. Als hij (Dedecker) dat zo noemt, kan ik alleen maar akkoord gaan. Bart (De Wever) heeft daar toen ook verschrikkelijk mee ingezeten."

Dat beaamt ook Dedecker. "Als je na zo'n ontvangst geslacht wordt op het altaar van het kartel, doet dat verdomd pijn. Op vrijdag wist ik al wat er zou gebeuren. Bart durfde mij toen niet in de ogen kijken. Hij is een gevoelsmens, een twijfelaar, al zien de mensen dat niet in hem. Zeker geen ijsbeer. Dat hele gedoe met de partijraad en het partijbestuur in het weekend, die poppenkast, dat was niet eerlijk."

Francken had het de dag na de feiten moeilijk om zich te focussen. "Ik zat wel aan mijn bureau op het kabinet, maar kon niet werken", zegt Francken. "Geert Bourgeois was toen "mijn" minister, Ben Weyts "mijn" kabinetschef. "Ik voel mij zo'n verrader", zei ik tegen Ben. "Ik voel mij zo slecht." Hij antwoordde: "Wij zijn een partij in goede en slechte dagen. We hebben al veel goede dagen gehad. Dit is een heel slechte. Ga nu terug naar uw bureau en begin te werken. Ik wil u niet meer zien vandaag." Dat was hard van Ben, al had hij gelijk."

"Mijn ontgoocheling in de partij was immens. Wij bestonden nog niet lang, we hadden met een klein clubje N-VA opgericht. Of ik harder ben dan toen? Absoluut. Zestien jaar in de Wetstraat harden je als mens."

Dedecker kan intussen "vergeven", maar "niet vergeten". "Zoiets breekt een mens. Mijn defenestratie is gebeurd op 8 en 9 december. Kerst en Nieuw waren heel eenzaam. Twee keer door het slijk moeten in een paar maanden tijd, dat kraakt je. Eerst hadden ze bij Open VLD een karaktermoord op mij gepleegd. Gedirigeerd op zijn Noël Slangens."

Jonas Roosens

(foto: Francken en Dedecker vorig jaar tijdens de Nieuwjaarsduik in Rotselaar.)

Meest gelezen