Memorial Museum Passchendaele ontvangt miljoenste bezoeker

De miljoenste bezoeker heeft het Memorial Museum Passchendaele (MMP17) in Zonnebeke vandaag bezocht. De Nieuw-Zeelandse kreeg in het gezelschap van Vlaamse minister-president Geert Bourgeois een unieke inkijk in een Britse dug-out (uitgegraven ondergrondse ruimte, red.) die onder de kerk van Zonnebeke is teruggevonden.
Het Memorial Museum Passchendaele.

Het aantal bezoekers van het MMP17 schoot de jongste jaren de hoogte in dankzij de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De jongste jaren bezochten honderdduizenden bezoekers het belevingsmuseum waardoor de teller vandaag op een miljoen kwam te staan.

Volgend jaar verwacht MMP17 een recordjaar omdat de Slag van Passendale dan precies 100 jaar geleden -in 1917 dus- heeft plaatsgevonden. Speciaal voor die herdenking werd een Britse dug-out die in 1989 onder de kerk van Zonnebeke werd ontdekt, drooggelegd. De afgelopen week werd er archeologisch onderzoek uitgevoerd en is bekeken of de dug-out lang stabiel is. In 2017 zal de dug-out namelijk 100 dagen lang, tussen 31 juli en 10 november 2017, open gaan voor het grote publiek. Het gaat om een unieke "deep dug-out" van Britse makelij. De schuil- en opslagplaats is 29 meter lang, telt vijf kamers en twee toegangstrappen.

"Het tijdelijk openstellen van de dug-out past perfect in onze missie waarbij we de beleving van de bezoeker centraal stellen", zegt Steven Vandenbussche, directeur van MMP17. Minister-president Bourgeois mocht dat aan den lijve ondervonden wanneer hij de dug-out bezocht met een stevig stel laarzen en een helm.

Meest gelezen