Milquet is terug: "In volle vlucht gestopt worden, wens ik niemand toe"

Voormalig minister van Onderwijs Joëlle Milquet (CDH) keert terug naar de politiek. In een interview met Le Soir komt de politica terug op haar "ongefundeerde en onrechtvaardige" inverdenkingstelling en zegt ze dat ze het "slachtoffer" is geworden van een bepaalde pers en een deel van justitie.
Nicolas Lambert

Milquet nam ontslag in april van dit jaar nadat ze in verdenking werd gesteld voor belangenvermenging. Het gerecht vermoedde dat een aantal kabinetsmedewerkers in dienst werden genomen om de campagne van de CDH-frontvrouw te voeren voor de verkiezingen.

De politica blijft die beschuldigingen weerleggen. "Een aanklacht betekent niet dat je schuldig bent. Ik ben geen schuldige, maar een dubbel slachtoffer, van de artikels in Le Vif op basis van anonieme bronnen en van de houding van het gerecht. Wat het meest opvallende is, is dat het parket alleen op basis van die artikels een onderzoek geopend heeft hoewel die stukken niets illegaals aantoonden en hoewel er ook geen klacht ingediend was. (...) Men beschouwt in het vervolg dus dat aan politiek doen, over politiek en over verkiezingen praten in een kabinet en een politiek belang nastreven, afkeurenswaardig is. Dat is hallucinant!", zegt Milquet.

Ze verdedigt zich ook door haar politieke engagement naar voren te schuiven. "Gedurende heel mijn persoonlijke en professionele leven (...), nooit hebben ze me beschuldigd van de kleinste oneerlijkheid, het minste gebrek aan ethiek en iedereen weet dat ik iemand ben die diep integer is en dat ik niet geïnteresseerd ben in geld, of men mij nu graag ziet of niet, of men mij op prijs stelt of niet. (...) In volle vlucht gestopt worden, op grond van ongefundeerde beschuldigingen de je te schande kunnen maken, dat wens ik niemand toe."

Zes maanden zonder politiek, kranten en tv

Na een echte pauze gaat het nu heel goed met haar, zegt Milquet. "Zes maanden afstand nemen van alles, is heel gezond. Geen kranten lezen, niet aan politiek doen, geen tv kijken,... Je kunt alles doen waarvan je de afgelopen 25 tot 30 jaar al zei dat je het wilde doen. Ik had tijd om bij mijn familie te zijn, te lezen, na te denken, te sporten, te koken en te reizen, ...."

Maar nu ze terug is, wil Milquet niets aan haar werkhouding veranderen. "Ik zal zonder twijfel wel beter waken over ruimte voor een privéleven. Maar mijn investeringen in het openbare en politieke leven, daar heb ik geen spijt van. Ik ben een vrouw van overtuigingen en die zijn intact. Ik wil me inzetten voor een gemeenschappelijk doel. Ik heb aanbiedingen gekregen uit de privésector, maar dat interesseert mij niet."

Milquet zal zich nu in Brussel bezighouden met een burgerplatform dat de naam "Demain plus humain" meekrijgt. "Om te vermijden dat we overhellen naar extremen, moeten we aan de participatieve democratie werken", zegt Milquet. "Anticiperen, hoewel de politiek niet altijd de tijd heeft om veranderingen te zien aankomen." Een voorbode van een nieuwe partij ook? "Absoluut niet", reageert Milquet. "Ik zet me in voor de maatschappij, net zoals CDH. Maar de dialoog met de burger is belangrijk. Mijn partij vertrekt van een niet-materialistische visie en richt zich tot alle sociale klassen. Er is nog nooit zoveel behoefte geweest aan humanisme."

Meest gelezen