Voorzitter Spaanse socialisten neemt ontslag

In Spanje heeft de voorzitter van de sociaaldemocratische PSOE, Pedro Sanchez, ontslag genomen. Dat gebeurde nadat hij bij een interne vertrouwensstemming de meerderheid had verloren. Zijn ontslag maakt mogelijk de weg vrij voor de vorming van een nieuwe regering, na een lange crisis.
AFP or licensors
Sanchez verlaat de perszaal na een persconferentie na zijn ontslag.

Sanchez was één van de struikelblokken voor een oplossing van de politieke crisis waarin Spanje nu al negen maanden zit. Geen enkele partij haalde een meerderheid, ook niet na nieuwe verkiezingen. De PP, de Volkspartij bleef wel de grootste, maar slaagde er niet in een nieuwe regering te vormen.

Sanchez was immers fel gekant tegen een nieuwe ambtstermijn voor de vorige premier Mariano Rajoy van de PP. Hij weigerde zowel een "grote coalitie" met de PP als het gedogen van een PP-minderheidsregering.

Zijn tegenstanders wilden dat hij zijn veto tegen Rajoy opgaf, en woensdag waren al een aantal leden van zijn ploeg opgestapt om zijn ontslag af te dwingen. Dat weigerde hij toen nog, maar nu hij een stemming verloren had met 132 stemmen tegen en 107 stemmen voor, is hij toch opgestapt.

Het is niet duidelijk wie hem zal opvolgen. Voorlopig zal de partij geleid worden door een comité.

"Voorstanders van een PP-regering"

De leider van de linkse Podemos-partij, Pablo Iglesias heeft onmiddellijk na het ontslag gereageerd op Twitter: "De voorstanders van het herstellen van de PP-regering hebben het gehaald bij de PSOE", zo tweette hij. 

Sanchez had al enkele weken plannen om een regering te vormen met Podemos.

Meest gelezen