We beleefden een "zeer abnormaal" warme september

September was zeer abnormaal warm, wat bekent dat het slechts 1 keer om de 10 jaar voorkomt. Dat zegt het KMI in zijn klimatologisch overzicht van de maand. Er viel ook zeer abnormaal weinig neerslag, en was er erg veel zon en weinig wind.

September leek dit jaar wel een vierde zomermaand, schrijft het KMI: in Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur 17,4 graden Celsius, waar dat normaal 14,9 graden is. De gemiddelde maximumtemperatuur was 22,4 graden (normaal: 19 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur 12,8 graden (normaal: 10,9 graden).

"Al deze waarden zijn zeer abnormaal hoog, liggen in de buurt van de temperaturen van juli en augustus en zijn zelfs gelijk aan deze van juni", klinkt het. Opmerkelijk was de laattijdigste tropische dag sinds 1901: op 13 september steeg de temperatuur nog tot 31,2 graden.

Voorts viel er "zeer abnormaal" weinig neerslag - de neerslaghoeveelheden in ons land lagen overal veel lager dan de normale waarde - en was het zeer abnormaal zonnig. In Ukkel scheen de zon 196 uur en 50 minuten, waar dat normaal 143 uur en 4 minuten is. Daarmee was deze maand september zonniger dan juni en juli.

 

Normaal, abnormaal, zeer abnormaal, uitzonderlijk

Het KMI gebruikt in zijn klimatologische overzichten verschillende definities van de "graad van normaliteit", zoals het meteorologisch instituut het zelf omschrijft. Maar wat betekenen ze precies? 

Graad van (ab)normaliteit Fenomeen bereikt over overtroffen, gemiddeld 1 keer om de...
normaal -
abnormaal 6 jaar
zeer abnormaal 10 jaar
uitzonderlijk 30 jaar

 

Horeca juichte warme september toe, kledingwinkels veel minder

Een warme september betekent nog volle terrassen en dus veel werk voor de horeca. Maar niemand denkt met temperaturen boven de 30 graden aan het laten leveren van stookolie of het kopen van een warme wintertrui, zo blijkt uit deze reportage van "Het Journaal":

Meest gelezen