Weduwe over Robin Williams: "Hij leed aan een ziekte die hij niet kende"

De weduwe van de Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams, Susan Schneider, heeft een essay geschreven voor het medische blad Neurology. Daarin beschrijft ze de laatste levensmaanden van Williams en zijn ziekte LBD (Lewy Body Dementie). De acteur zelf dacht dat hij aan de ziekte van Parkison leed, maar dat blijkt nu niet het geval te zijn.
Robin Williams en Susan Schneider waren 3 jaar getrouwd.

Williams overleed op 11 augustus 2014 na een wanhoopsdaad. De plotse dood van de acteur, uit onder meer "Good morning Vietnam" en "Good Will Hunting", veroorzaakte een schokgolf in Hollywood. Kort nadien liet zijn vrouw Susan Schneider weten dat haar man aan de ziekte van Parkinson en aan angstaanvallen leed.

Haar kijk daarop blijkt nu veranderd. "Hij leed aan een ziekte die hij niet kende", stelt Schneider. Williams kampte in de herfst van 2013 met uiteenlopende symptomen -constipatie, plasproblemen, slapeloosheid, maagzuur, zwakke geurzin, stress- die niet meteen aan één bepaalde ziekte te linken waren. In de winter van datzelfde jaar kwamen daar nog eens paranoia, waanbeelden en een te hoge cholesterol bij. Er kwamen medicijnen en psychotherapie aan te pas, maar niets sloeg echt aan.

Schneider herinnert zich een paniekaanval tijdens de opnames van de film "Night at the museum 3". "Hij vergat zijn tekst, iets wat hem nog nooit was overkomen", benadrukt de weduwe. "Het geheugenverlies en de angst die hij niet onder controle kreeg, waren verschrikkelijk voor hem."

Parkison versus LBD

Een maand vóór zijn dood kreeg Williams de diagnose van de ziekte van Parkinson. Een hele opluchting voor Schneider -omdat er een naam op de ziekte kon geplakt worden- maar niet geruststellend voor Williams. "Zijn laatste levensmaand was hij in de war", merkt Schneider op. "Hij haatte het dat hij zijn woorden niet meer kon vinden, zijn linkerhand beefde en hij schuifelde in plaats van te wandelen.

Uiteindelijk beroofde Williams zich van het leven. Uit het autopsierapport bleek dat de acteur aan Lewy Body Dementie leed. Deze dementievorm lijkt veel op parkinson, maar de problemen situeren zich in de hersenschors waar taal wordt gevormd en gedachten worden omgezet. Bij parkison situeren de problemen zich eerder in de middenhersenen, het gedeelte dat de motoriek en de zintuigen regelt.

Schneider vraagt aan wetenschappers om niet op te geven in hun onderzoek naar hersenziekten: "Jullie hebben al veel bereikt. Dank daarvoor en dank voor wat jullie nog gaan ontdekken."

Lees hier haar volledige brief "The terrorist inside my husband's brain" in Neurology.

Meest gelezen