"600 kinderen stierven op Middellandse Zee"

Minstens zeshonderd kinderen zijn afgelopen negen maanden gestorven tijdens hun vlucht over de Middellandse Zee. Dat zegt de hulporganisatie Save the Children die de Middellandse Zee een "naamloos graf" noemt voor kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en armoede.

Sinds begin dit jaar zijn al ruim 20.000 kinderen aangekomen in Italië. Meer dan 18.000 onder hen reisden zonder de begeleiding van een volwassene. Naar schatting 3.500 mensen zijn dit jaar tijdens de overtocht overleden, zeshonderd onder hen waren kinderen.

"De internationale gemeenschap kan deze tragedies niet blijven negeren. We hebben de morele plicht kinderen te beschermen, hier in Europa of tijdens hun levensgevaarlijke overtocht", zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland.

Save the Children komt met de cijfers omdat het maandag drie jaar geleden is dat een boot met illegale migranten uit Afrika voor de kust van het Italiaanse eilandje Lampedusa zonk. Meer dan driehonderd vluchtelingen kwamen toen om het leven.