"Paus Franciscus wil zaligverklaring vermoorde Franse priester versnellen"

Paus Franciscus is bereid het opstarten van het proces voor de zaligverklaring van Jacques Hamel te versnellen. Dat is vernomen uit bronnen bij het Vaticaan in de marge van het bezoek van de paus aan Azerbeidzjan. Hamel is de Franse priester die eind juli de keel werd overgesneden door IS-aanhangers tijdens een gijzeling in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray in het noordwesten van Frankrijk.

Normaal vereisen de regels van het Vaticaan dat er minstens vijf jaar wordt gewacht tot het proces tot zaligverklaring van een overledene kan opgestart worden. Afwijkingen zijn schaars. Het gebeurde onder meer voor moeder Teresa en paus Johannes Paulus II. Het nieuws komt er uitgerekend op de dag dat de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray (foto) opnieuw de deuren opent.

 

AFP or licensors

In Azerbeidzjan lanceerde Franciscus een oproep tot religieuze tolerantie en een vreedzame oplossing voor het conflict in de Kaukasus. "Ik ben optimistisch dat de Kaukasus met de hulp van God en de goede wil van alle partijen een plaats kan zijn waar conflicten en onenigheid door dialoog en onderhandelingen bijgelegd worden", zo verklaarde de paus zonder de partijen bij naam te noemen.

Het islamitische Azerbeidzjan en het christelijke Armenië strijden al honderden jaren om de regio Berg-Karabach, dat volkenrechtelijk tot Azerbeidzjan behoort. Armenië controleert echter Karabach en omliggende gebieden. Eind juni bracht de paus ook in Armenië al een boodschap van vrede en religieuze verzoening.

Paus Franciscus arriveerde vandaag vanuit Georgië in Azerbeidzjan. In beide landen vormen de katholieken een absolute minderheid. Franciscus leidde in de hoofdstad Baku een mis in het enige katholieke centrum van het land en werd nadien ontvangen door president Ilham Aliev, die het olierijke land reeds dertien jaar met ijzeren hand leidt (foto's onderaan). Vanavond keert de paus naar Rome terug.

AFP
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors

Meest gelezen