Begrotingsoverleg verloopt "heel traag en beetje gestaag"

Premier Charles Michel (MR) en zijn topministers hebben vandaag doorgebracht op Hertoginnedal, waar ze zich van 11 uur tot ongeveer 16.30 uur over de begrotingscijfers hebben gebogen. Heel wat uiteenlopende onderwerpen kwamen aan bod, maar veel vooruitgang werd naar verluidt niet geboekt.
Hertoginnedal (archieffoto)

"Heel traag en een beetje gestaag, echte knopen zijn niet doorgehakt", zo vat een betrokkene het samen. "De premier is nog altijd breed aan het aftasten." Gisteren gebeurde dat met bilaterale gesprekken, vandaag in plenaire. Maar niemand heeft echt het gevoel dat daarmee nu al een versnelling hoger geschakeld is.

Wellicht is dat pas voor het einde van komende week, klinkt het. Michel wordt immers pas op dinsdag 11 oktober met zijn "state of the union" in de Kamer verwacht. "De strategie van de premier is om op te bouwen naar een bepaalde deadline, om dan meestal zelf met een tabel of een voorstel te komen. Dat heeft voor- en nadelen, maar kan bij een normale begrotingsopmaak wel tot een doorbraak leiden." De huidige oefening is echter "immens", aldus de kanttekeningen die daar meteen bij worden gemaakt.

In de zoektocht naar 4,2 miljard euro ging het vandaag opnieuw over "heel veel onderwerpen". Over concrete pistes, maar bijvoorbeeld ook over een eventuele bijstelling van de doelstelling. En ook over de hervorming van de vennootschapsbelasting zou gesproken zijn. Parallel blijven werkgroepen aan de slag rond de "vele technische vragen" die nog voorliggen.

Op verschillende kabinetten verwacht men dat morgenavond mogelijk opnieuw zal worden samengezeten.

Meest gelezen