Britse dirigent en violist Neville Marriner is overleden

De Britse dirigent en violist Neville Marriner (92) is vanochtend overleden. Hij is bij het grote publiek bekend voor de muziek bij de film "Amadeus" uit 1984. In Groot-Brittannië was hij ook de oudste dirigent die het orkest van de Proms begeleidde. In maart werd hij nog geridderd door prins William voor zijn verdiensten.
Copyright © CSU Archives/Everett Collection / Everett Collection

Marriner begint zijn muzikale carrière bij het Londense Symfonische Orkest. Later richt hij een kamerorkest op, volgens de BBC "met de meest getalenteerde muzikanten van Londen".

Het gerenommeerde Academy of St Martin in the Fields ontstaat in 1959 als een paar vrienden beginnen te musiceren bij Marriner thuis. Van de Academy wordt gezegd dat ze over de grootste collecties opnames ter wereld beschikt. "Zijn artistieke erfenis is immens", reageert Paul Aylieff, voorzitter van de Academy.

Marriner is ook de oudste dirigent geweest die bij de Britse Proms het orkest begeleidde. Bij het grote publiek is hij bekend van zijn muziek van de Oscarwinnende filmklassieker "Amadeus" (1984). De soundtrack is een van de populairste klassieke opnames geworden, en was goed voor 13 gouden platen en meer dan 6,5 verkochte albums. 

Bekijk en beluister hier vooral de trailer van "Amadeus":

Neville Marriner aan het werk: