Broer van Fethullah Gülen opgepakt

De Turkse politie heeft de broer van Fethullah Gülen opgepakt, de in de VS verblijvende prediker die volgens Ankara achter de mislukte putsch van juli zit. Dat meldt het staatspersagentschap Anadolu.
Archieffoto Fethullah Gülen

Kutbettin Gülen wordt er door de Turkse autoriteiten van beschuldigd lid te zijn van een gewapende terroristische organisatie. Hij werd opgepakt in Izmir, aan de Egeïsche Zee. Volgens de Turkse overheid heeft hij mee opgehitst tot de mislukte staatsgreep van juli. Bij die putch lieten 270 mensen het leven, duizenden anderen raakten gewond.

De broer van Kutbettin, Fethullah Gülen, is vijand nummer één van president Recep Tayyip Erdogan. Hij leeft sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten. Ankara bestempelt hem als het brein achter de coup en heeft Washington de voorbije weken meermaals om zijn uitlevering gevraagd. Gülen ontkent de aantijgingen en zegt vanuit de VS een vreedzame organisatie te leiden.

De aanhangers van Gülen zijn in Turkije inmiddels het voorwerp van een ongeziene zuiveringsoperatie. Sinds de coup zijn al meer dan 30.000 mensen uit de media, het leger, de magistratuur en het onderwijs opgepakt.

Meest gelezen