Colombianen beslissen over oorlog of vrede

De Colombianen kunnen zich vandaag tijdens een referendum uitspreken over het vredesakkoord dat de regering heeft gesloten met de FARC-guerrilla. Peilingen geven aan dat een grote meerderheid het akkoord zal omarmen, ondanks grote reserves over bepaalde onderdelen ervan.
Voorstanders van het akkoord met de FARC.

De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging hebben vier jaar lang gewerkt aan een zo ruim mogelijk vredesakkoord om een einde te maken aan een conflict van meer dan een halve eeuw. Afgelopen maandag zetten president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko er officieel hun handtekening onder.

Intussen is ook een officiële wapenstilstand ingegaan tussen de voormalige vijanden. Vandaag mogen de Colombianen zelf oordelen of het 297 pagina's tellende akkoord uitgevoerd moet worden. De meningen over het akkoord zijn verdeeld, met name over de amnestieregeling die erin opgenomen is.

Veel Colombianen vinden dat de FARC er te goedkoop van af komt en zwaardere gevangenisstraffen zou moeten krijgen. Ook de conservatieve oppositie in het parlement slaat herhaaldelijk op deze nagel. Ex-president Alvaro Uribe noemde het akkoord al meermaals een toonbeeld van straffeloosheid.

Daarbovenop kampt de FARC met een uitermate groot wantrouwen bij de Colombianen. Amper 1 procent van de bevolking zou nog vertrouwen hebben in de guerrillabeweging. Decennia van ontvoeringen en geweld hebben daar alles mee te maken.

4,5 miljoen keer "ja"

Toch geven peilingen aan dat zowat twee derde van de bevolking het akkoord vandaag zal goedkeuren. Want de Colombianen willen niet alleen gerechtigheid, ze willen ook en vooral vrede. De Colombiaanse regering speelt daar handig op in door overal in het land bijeenkomsten te organiseren om het akkoord te verdedigen. Ze schakelde zelfs wereldsterren als Bono van U2 en ex-Beatle Ringo Starr in.

Om het akkoord te kunnen ratificeren, moet op zijn minst 13 procent van de bevolking "ja" stemmen, zo'n 4,5 miljoen mensen zijn dat. Pas dan zullen de zowat 7.000 FARC-rebellen naar 27 specifieke zones verhuizen waar ze de komende zes maanden hun wapens zullen inleveren en zich zullen voorbereiden op hun reïntegratie in de Colombiaanse maatschappij.

Tegenstanders van het akkoord proberen hun landgenoten te overtuigen om "neen" te stemmen.

Meest gelezen