Europees "noodinitiatief" voor inwoners van Aleppo

De Europese Commissie heeft vandaag een "humanitair noodinitiatief" voor de Syrische stad Aleppo aangekondigd. Het initiatief bestaat uit twee peilers: humanitaire hulp bij de inwoners van de belegerde wijken in het oosten krijgen, en de gewonden en zieken evacueren.
Kinderen spelen in een met water gevulde bomkrater in Aleppo.

De Europese Unie maakt 25 miljoen euro vrij voor haar humanitaire partnerorganisaties om water, voedsel en medische bijstand tot bij de plaatselijke bevolking te brengen, zo kondigden hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini en eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides aan.

De Europeanen roepen alle partijen in het conflict op om de operatie "te steunen en mogelijk te maken". Ze gaan de komende uren en dagen "intensief" werken om de noodzakelijke toelatingen te bekomen voor de levering van de hulp en de evacuatie van gewonden en zieken.

Het Europese initiatief komt er volgens de mededeling in samenwerking met de Verenigde Naties.

In het oosten van Aleppo zitten zo'n 250.000 burgers vast in de door de rebellen gecontroleerde wijken. De troepen van het regime van president Bashar al-Assad hebben er met Russische luchtsteun een offensief ingezet tegen rebellengroepen. Volgens Stephen O'Brien, de baas van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties, wordt de bevolking er geconfronteerd met "een niveau van wreedheid dat geen enkele mens zou mogen ondergaan".

Meest gelezen