Kerk in Normandië wordt heropend na moord op priester

In Saint-Etienne-du-Rouvray is de ceremonie aan de gang om de kerk opnieuw te openen waar op 26 juli priester Jacques vermoord werd door twee jonge jihadisten. Door de moord was de kerk ontheiligd, en de rituele ceremonie moet nu de ontheiliging wegnemen.
AFP or licensors
Aartsbisschop Lebrun staat de pers te woord voor de kerk.

De ceremonie begon met een korte processie van enkele honderden gelovigen en religieuzen, voorafgegaan door Dominique Lebrun, de aartsbisschop van Rouen. Hij droeg het gouden processiekruis dat de jonge moslimterroristen van de muur gerukt hadden.

De aartsbisschop, die begin augustus de begrafenismis van de vermoorde priester opgedragen had, zal na de zuiveringsceremonie in de kerk de mis opdragen. 

Er is een reuzenscherm geplaatst op het plein voor de kerk om de gelovigen toe te laten de ceremonie te volgen. In de kerk is maar plaats voor 300 mensen.

Voor de Katholieke Kerk moet de ontheiliging van een cultusplaats hersteld worden, en zeker als het gaat om een moord. "De parochie heeft een van haar herders verloren, haar kerk is bezoedeld, er is een zonde begaan tegenover God, en het komt mij toe om de kerk te heropenen zoals dat voorzien is iedere keer als er een profanatie is", legde aartsbisschop Lebrun uit aan de pers.

Meest gelezen