Nederlandse persfotograaf gedood in Libië

In de Libische stad Sirte is de Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans gedood door een kogel. Oerlemans bracht voor weekblad Knack vanuit de stad verslag uit van de gevechten tussen de troepen van de regering van nationale eenheid en terreurgroep IS.
Jeroen Oerlemans in Beiroet (archieffoto).

"Een Nederlandse journalist is gedood. Hij is geraakt aan de borst door een sluipschutter van IS terwijl hij verslag uitbracht van de gevechten in Sirte", zo vernam het Franse persbureau AFP.

"We stonden aan de frontlijn en er was een heel groot gevecht aan de gang", zegt journaliste Joanie de Rijke die met Jeroen Oerlemans op pad was. "Snipers van IS waren constant aan het schieten. We weten niet of het echt een scherpschot is geweest, dan wel een toevallig treffer."

Oerlemans droeg een kogelwerend vest en was heel duidelijk herkenbaar als journalist, maar de kogel raakte hem langs de bescherming heen in zijn hart. "Ze schieten hier op alles en iedereen. En als ze een westerse journalist kunnen treffen, dan is het voor hen des te beter", vertelt journaliste De Rijke.

De persfotograaf werd in 2012 al eens ontvoerd in Syrië en een week vastgehouden met een Britse collega. Jeroen Oerlemans werd 45.

AFP or licensors

In Sirte wordt hevig gevochten rond District 3, de enige wijk die IS nog in handen heeft van de stad.

Meest gelezen