Orban noemt referendum "uitmuntend" ondanks verlies

In Hongarije is het referendum over het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen ongeldig. Nog geen 40 procent van de stemgerechtigde Hongaren heeft een stem uitgebracht. Premier Viktor Orbán noemt het resultaat desondanks "uitmuntend" en zegt dat de EU er rekening mee zal moeten houden.
AFP or licensors
Orban hield na het bekendmaken van de uitslag een toespraak.

De Hongaren mochten zich uitspreken over de vraag of Europa het land kan verplichten om vluchtelingen op te nemen. Het initiatief komt van premier Orbán en zijn regering, die zwaar gekant zijn tegen het spreidingsplan van de EU.

De afgelopen weken heeft de regering onafgebroken campagne gevoerd tegen het opnemen van vluchtelingen, die geassocieerd werden met terrorisme en vergif genoemd werden. Volgens het spreidingsplan zou Hongarije welgeteld 1.294 vluchtelingen moeten opnemen.

Om geldig te zijn, moest de helft van de Hongaren deelnemen aan het referendum. Uiteindelijk is nog geen 40 procent van de stemgerechtigden komen opdagen. Van die minderheid heeft wel 98,3 procent zich uitgesproken tegen de verplichte opvang van asielzoekers.

"Uitmuntend"

Premier Viktor Orbán blijkt het feit dat het referendum ongeldig is te negeren en concentreert zich op het grote aantal neen-stemmers. Hij noemde in een toespraak het resultaat "uitmuntend" en zei dat de EU rekening zal moeten houden met de stemming.

"Dertien jaar nadat een grote meerderheid van de Hongaren in een referendum gestemd heeft om bij de Europese Unie aan te sluiten, hebben de Hongaren opnieuw hun stem laten horen over een Europese kwestie", zo zei hij op een persconferentie. "We hebben een uitmuntende resultaat behaald, want we hebben de uitslag van het toetredingsreferendum overtroffen."

Orbán zei dat hij een amendement op de grondwet zal indienen om het resultaat van de ongeldige volksraadpleging in een wet te gieten.

Ontslag

De linkse oppositie vindt dat Orbán moet opstappen nu blijkt dat er niet genoeg stemgerechtigden zijn komen opdagen. De kans dat hij dat zal doen, is bijzonder klein, maar toch is de lage opkomst slecht nieuws voor de premier.

"Dit referendum wordt gezien als een test voor de verkiezingen van 2018, en nu blijkt toch dat heel wat kiezers van zijn partij zijn weggelopen", zegt Stefan Bos.

Ook de extreemrechtse Jobbik-partij vindt dat Orbán ontslag moet nemen. Zij zegt dat dit slechte resultaat zijn onderhandelingspositie in Europa zal ondermijnen.

Meest gelezen