President Duterte excuseert zich voor uitlatingen over Hitler

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen over Hitler en de Joden, maar hij vindt toch niet dat hij iets verkeerd gezegd heeft. Zijn excuses waren wel alleen bedoeld voor de Joden, en hij haalde opnieuw uit naar de westerse landen en mensenrechtenactivisten.
De toespraak van Duterte werd rechtstreeks op tv uitgezonden.

Duterte had zich vrijdag vergeleken met Adolf Hitler. Hij zei in een speech bij zijn terugkeer na een bezoek aan Vietnam dat hij graag de miljoenen drugsverslaafden in zijn land zou doden. Duterte merkte eerst zelf op dat hij door sommige critici van zijn drugsbeleid wordt afgeschilderd als "een neef van Hitler". Zijn reactie: "Hitler vermoordde drie miljoen joden. Nu zijn er drie miljoen drugsverslaafden op de Filipijnen. Ik zou ze graag afslachten". De uitspraken veroorzaakten veel ophef in de joodse wereld.

Vandaag deed Duterte een poging om zich te excuseren. Hij heeft naar eigen zeggen alleen maar geantwoord op de critici die hem vergeleken met de nazileider. "Ik heb inderdaad gezegd dat ik Hitler ben, maar zij die ik ga doden, zijn er nog steeds", zo zei hij in een toespraak op een folkloristisch festival dat rechtstreeks op tv werd uitgezonden. "Maar ik heb niets verkeerd gezegd. Men wil gewoon niet dat dit de herinnering aantast, en daarom bied ik de Joodse gemeenschap mijn oprechte excuses aan".

"Idiote advocaten van de EU moeten maken dat ze wegkomen"

De westerse landen en mensenrechtenactivisten die kritiek hebben op de bloeddorstige campagne van Duterte tegen de drugsdealers en druggebruikers in zijn land, kregen opnieuw een veeg uit de pan. Duterte zei dat de "idiote advocaten" van de Europese Unie "moeten maken dat ze wegkomen", en hij dreigde er opnieuw mee alle Amerikaanse soldaten uit de Filipijnen weg te sturen.

"De Amerikanen, ik hou niet van hen, ze lezen me de les in het openbaar", zo zei hij. "En dus zeg ik, 'Maak dat je wegkomt, loop neuken, jullie zijn idioten. Jullie zouden beter twee keer nadenken, want ik ga jullie vragen om de Filipijnen helemaal te verlaten."

De Filipijnen de de VS zijn oude bondgenoten en begin dit jaar is er een verdrag in werking getreden waardoor de VS vijf basissen in het land mag gebruiken en er materieel en soldaten mag stationeren. Duterte heeft er echter al herhaaldelijk mee gedreigd dat verdrag te zullen opzeggen.

Meest gelezen