Tientallen doden in Ethiopië na ingrijpen politie

In Ethiopië zijn tientallen doden gevallen toen de politie een protesterende menigte uiteen wilde drijven. De oppositie spreekt over zeker 50 doden. De onlusten vonden plaats op een 40-tal kilometer van de hoofdstad Addis Abeba, in de regio Oromia, waar het al langer onrustig is.
AFP or licensors

Duizenden mensen waren samengekomen voor een traditionele ceremonie om het einde van het regenseizoen te vieren. Het feest vond plaats in Bishoftu, zo'n 40 kilometer ten zuiden van Addis Abeba. Tijdens toespraken begonnen mensen leuzen te roepen tegen de regering. "We willen vrijheid" en "We willen gerechtigheid", werd gescandeerd.

De politie begon de menigte uiteen te drijven met traangas en waarschuwingsschoten. Daarop ontstond paniek. Mensen sloegen op de vlucht, werden vertrappeld of kwamen in een diepe gracht terecht.

Er zouden zeker tientallen doden gevallen zijn. Een fotograaf van het Franse persagentschap AFP zag zeker 50 mensen vallen en vertrappeld worden. Hij zag minstens vijftien tot twintig lichamen bewegingloos op de grond liggen. Volgens de oppositie zijn er zeker 50 dodelijke slachtoffers. De regering geeft toe dat er doden zijn gevallen, maar geeft geen aantal. "Als gevolg van de chaos zijn er levens verloren", zo staat het in een mededeling. "Degenen die verantwoordelijk zijn, zullen voor het gerecht komen."

Al bijna jaar lang ongezien protest

De regio Oromia, waar de onlusten plaatsvonden, is al langer onrustig. De Oromo en ook de Amhara zijn de grootste etnische groepen in Ethiopië, maar ze voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van de Tigre, die ze ervan beschuldigen sleutelposten te bekleden in de regering, het gerecht en de veiligheidstroepen.

"Deze regering is een dictatuur. Er is geen gelijkheid, geen vrijheid van meningsuiting. Enkel de regeringspartij is van tel", zei een van de betogers.

Sinds november vorig jaar sinds november vorig jaar een ongeziene protestgolf tegen het bewind aan de gang. Afgelopen zomer kwamen al tientallen mensen om het leven door kogels van de veiligheidstroepen.

Meest gelezen